Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Kun imettäminen nolottaa

Minun on pitänyt kirjoittaa tästä asiasta jo lähestulkoon vuoden verran. Aina kuitenkin olen vain siirtänyt sitä, sillä olen jo muutenkin hieman ahdistunut koko aiheesta. Nyt kun somessa riehuu taas maitorauhaset, päätin nyt edes yrittää avata omia tunteitani aiheesta imettäminen

On erittäin hienoa, että tällaisetkin asiat pomppaavat esille niinkin helpolla, kuin jonkun yhden tyypin typerän twiittauksen johdosta (excuse my ignorance, mutta minulla ei ollut mitään havaintoa henkilöstä nimeltä Teri Niitti). 

Olen hyvin onnellinen siitä, että Suomessa asiat imettämisen suhteen ovat erittäin hyvin verrattuna moniin muihin länsimaihin. On aika selvää, että äidinmaitoa pidetään parhaana vaihtoehtona lapselle, eikä kukaan oleta, että pienen vauvan tulisi saada ruokansa muualta kuin rinnasta. Siitä huolimatta, olen ollut aika pettynyt ihmisten, itsekin imettäneiden, käsitykseen imettämisestä.

Oma lapseni on nyt jo 2,5 vuotias. Olen imettänyt häntä kaksi ja puoli vuotta

Jo tässä vaiheessa moni varmasti sanoisi wtf, lopeta jo! Jos kertoisin tässä koko yhteisen tarinamme synnytysosastolta tähän päivään, ehkä moni nyökyttäisi ymmärtäväisenä, mutta tosiasiassa siinä ei ole mitään järkeä, sillä mielestäni minun ei pitäisi tuntea itseäni noloksi sen vuoksi, että edelleen imetän lastani. On tutkittu, että  ihmislapsen spontaani irrottautuminen äitinsä rinnasta tapahtuu vasta 2,5 - 7 vuotiaana.

(Kennedy G. From the ape’s dilemma to the weanling’s dilemma: early weaning and its evolutionary context. J Hum Evol. 2005 Feb;48(2):123–45
Dettwyler KA. When to wean: biological versus cultural perspectives. Clin Obstet Gynecol. 2004;47(3):712–23)

Kuinka moni nykypäiväinen länsimainen äiti imettää lastaan 2,5 - 7 vuotiaaksi? Voin sanoa, että ei kovin moni. Se ei edes sovi elämäämme millään tapaa. Olemme niin vieraantuneita luonnosta, että kauhistumme, kun näemme äidin imettämässä pientä vauvaa julkisella paikalla. Mitä tapahtuisi, jos pienen vauvan tilalla olisikin kolmevuotias lapsi? Joku varmasti pyörtyisi. 

 Ensimmäistä kertaa tissillä - julkisesti! Teholla letkujen, lääkäreiden, hoitajien, toisten vauvojen ja vanhempien keskellä... mutta onnellisesti omien vanhempien suojassa.

Ennen oman tissitakiaiseni syntymää ajattelin, että imetän häntä yksivuotiaaksi. Ajattelin, että viimeistään siinä vaiheessa imettämiseen olisi tultava loppu, kun lapsi osaisi itse selkeällä puhekielellä pyytää rintamaitoa. Silloin en kuitenkaan vielä tiennyt, miten yksilöllistä imettäminen on, tai kuinka paljon turvaa se voi tuoda lapselle ruokinnan ohella. Silloin olin itsekin tyhmä ja tietämätön imettämisen suhteen.

Kävi kuitenkin niin, että yksi lapsukaiseni ensimmäisistä sanoista oli "teta", eli tissi, mutta vain espanjan kielellä. Sain syödä sanani, mutta olin helpottunut siitä, että hän huuteli tissiä julkisilla paikoilla vain espanjaksi... kunnes olimme täydessä junavaunussa matkalla Ranskasta Espanjaan. Koko junavaunullinen ihmisiä seurasi yksivuotiaamme touhuja ja tissittelyä. Hän oli kieltäytynyt matkan aikana syömästä ensimmäistäkään sikäläistä ruokaa, joten kotoa Suomesta tuotujen puurojen loputtua olimme aika lailla tissin varassa. 

Jo tuossa vaiheessa olin saanut Jorvin lastenpoliklinikalta kehoituksen lopettaa imettämisen. Myös monet muut ihmettelivät edelleen jatkuvaa tissitystäni. Kukaan ei kuitenkaan kertonut kuinka lapseni saisi vieroitettua rinnasta ilman, että joko hän tai minä itse tai molemmat joutuisimme lopulta sairaalaan. Hänellä on hyvin hyvin vahva tahto, jonka lisäksi hän sai rytmihäiriöitä ja affektikramppeja (tajuttomuuskohtauksia). Yrityksemme lopettaa imetys loppuivat aina siihen, että koko talo oli täynnä ihmisraunioita. Paras yrityksemme kesti viisi vuorokautta lapsen ollessa vuoden ja 8 kuukautta, jolloin olin itse poissa kotoa, poissa jopa koko maasta ensimmäiset neljä vuorokautta. Sekään ei riittänyt, vaikka koko maidontuloni alkoi jo ehtyä. Sitkeä sissi kuitenkin imi rinnalle päästyään sellaisella voimalla ja ahkeruudella, että palasimme pian takaisin entiseen. 

Olen tuntenut itseni huonoksi vanhemmaksi, sekä noloksi ja surkeaksi koska en vain ole ollut tarpeeksi vahva päästäkseni eroon imettämisestä. Olen kärsinyt suunnattomasti ajatellessani, että lapseni huono syöminen johtuu siitä, että hän on saanut edelleen rintamaitoa. Vähitellen olen kuitenkin saanut varmuuden siihen, että hänen syömisongelmansa eivät johdu tissistä lähes millään tapaa. Samalla olen ollut hyvin huojentunut siitä, että hän on sentään saanut lisää ravintoa rinnasta.  Kun Kampin keskuksen lastenhoitohuone oli kiinni, enkä halunnut olla teriniittien pällisteltävänä imetyksen ollessa vielä hieman hankalaa.

Nyt lapseni pärjää aivan hyvin ilman tissiä koko päivän. Hänen tarpeensa olla rinnalla on vähentynyt luonnollisesti sitä mukaa kun ikäkuukausia on kertynyt enemmän. Silti hän kaipaa edelleen välillä äidin rinnalle, joka on hänelle rakkain paikka koko maailmassa. Turva, jossa kukaan vieras ihminen tai asia ei pelota eikä jännitä häntä. Paikka, jossa kaikki murheet unohtuu ja kaikki on hyvin. 

Olen kuullut varmasti tuhat kertaa, että yli vuoden ikäisen lapsen imettäminen on aivan turhaa, sillä äidinmaito menettää ominaisuutensa eikä näin ole ravitsemuksellisesti tarpeellinen lapselle. Jo pelkällä maalaisjärjellä voin kuitenkin väittää toisin, sillä oma lapseni tuskin olisi tänä päivänä pediatrien, psykologin, psykiatrin, kardiologin ja ravitsemusterapeutinkin toteamana kaikilla aspekteilla aivan normaalisti kehittynyt ja hyvin vuorovaikutteinen ja kommunikoiva lapsi, jos olisi kehittynyt pelkästään niillä ruoka-aineilla, joita hän ensimmäisen ja toisen ikävuotensa välillä suustaan alas suostui nielemään. Näin myös toteavat lukuisat tutkimukset, jotka puhuvat pidemmän imettämisen puolesta (tekstin alla pieni lista näistä). 

Vaikka itse puhunkin täysin rinnoin rintamaidon, pitkän imettämisen ja vieläpä julkisen imettämisen puolesta, olen silti hyvin herkkä imettäjä. Kaikki kokemani sosiaalinen painostus pitkää imettämistä vastaan on saanut minut hyvin araksi asian suhteen, enkä nykyään kovin mielelläni edes tuo julki sitä, että vieläkin imetän lastani. En imetä julkisilla paikoilla (enää), eikä se ole tarpeellistakaan, mutta olen ehtinyt kokea kaiken lentokoneimettämisestä jalkakäytäväimetyksen kautta vessaimettämiseen. Mielelläni jo lopettaisin koko homman ja pitäisin tissini itselläni, muttei se minua mitenkään vaivaakaan, muutoin kuin  sen luoman sosiaalisen paineen suhteen. En pidä tunteesta, että minun ikään kuin pitäisi jokainen kerta jotenkin selittää itseäni ja lastani kun asia käy ilmi. Sähkötalon rappukäytävän lattia, paras paikka imettää?

On siis erittäin hyvä, että julkista imettämistä ja imettämistä yleensä puolustetaan voimakkaasti tällaisten Teri Niitti-keissien johdosta... mutta mitäpä jos tuossa Niitin julkaisemassa kuvassa olisikin roikkunut vauvan sijaan kookas taapero äitinsä rinnalla? Olisiko asiasta syntynyt samanlainen älämölö kuin nyt? 

Onneksi minä olen saanut sekä psykologin että lastenpsykiatrin tukea imettämisen jatkamiselle. On ollut helpottavaa saada edes muutama ulkopuolinen psyykkisiin asioihin perehtynyt ihminen toteamaan, että imetyksen väkisin lopettaminen olisi ainakin meidän tapauksessa huonompi ratkaisu, kuin lapsentahtinen irrottautuminen. Olisi kuitenkin vielä mukavampaa, kun tällaiseen asiaan ei edes tarvitsisi ulkopuolista vakuuttajaa. 

Onneksi myös välillä kohtaa ihmisiä kuten eräs lääkärinainen jonka vastaanotolla kävin tällä viikolla. Hän totesi silmät kirkkaina että onpa ihanaa kun minulta edelleen tulee maitoa! Hänen oma poikansa oli kuulemma suuri tissihirmu kolmevuotiaaksi asti, sillä väkisin irroittaminen oli aivan mahdotonta. On mukavaa tietää etten ole yksin. 

¨
Hubo un caso de un tipo finlandés que pulbicó en Twitter algo estúpido sobre la lactancia en público. Ahora la media social está llena de cosas a favor de la lactancia materna (en público). Yo por mi parte quise compartir un poco mis sentimientos sobre la lactancia materna prolongada, ya que me he visto obligada a seguir lactando, a pesar de lo que piense la gente. Para entender mi punto de vista, les recomiendo leer este artículo y opinar después:

http://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/lactancia-materna-en-ninos-mayores-o-prolongada 


 ¨¨¨¨¨


 http://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/lactancia-materna-en-ninos-mayores-o-prolongada
 1. Dowling S, Brown A. An Exploration of the Experiences of Mothers Who Breastfeed Long-Term: What Are the Issues and Why Does It Matter? Breastfeed Med. 2013 Feb;8(1):45–52.
 2. Cockerham-Colas L, Geer L, Benker K, Joseph MA. Exploring and Influencing the Knowledge and Attitudes of Health Professionals Towards Extended Breastfeeding. Breastfeed Med. 2012 Jun;7(3):143–50.
 3. OMS | Estrategia mundial para la alimentación del lactante y del niño pequeño [Internet]. WHO. [cited 2014 Dec 26]. Available from: http://www.who.int/nutrition/topics/global_strategy_iycf/es/
 4. Lactancia materna | Nutrición | UNICEF [Internet]. [cited 2015 Jun 21]. Available from: http://www.unicef.org/spanish/nutrition/index_24824.html
 5. Comité de Lactancia Materna de la AEP. Recomendaciones sobre lactancia materna. 2012 [cited 2015 Jun 19]; Available from: http://www.aeped.es/sites/default/files/recomendaciones_lm_26-1-2012.pdf
 6. Gartner LM, Morton J, Lawrence RA, Naylor AJ, O’Hare D, Schanler RJ, et al. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics. 2005 Feb;115(2):496–506.
 7. Australian Breastfeeding Association. Position Statement on Breastfeeding [Internet]. 2013 [cited 2015 Jun 19]. Available from: https://www.breastfeeding.asn.au/system/files/content/POL-Statement%20on...
 8. Grueger B. Weaning from the breast. Paediatr Child Health. 2013;18(4):1.
 9. American Academy of Family Physicians. Breastfeeding (Policy Statement) [Internet]. [cited 2015 Jun 19]. Available from: http://www.aafp.org/about/policies/all/breastfeeding.html
 10. Position of the American Dietetic Association: Promoting and Supporting Breastfeeding. J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1926–42.
 11. National Association of Pediatric Nurse Practitioners. NAPNAP Position Statement on Breastfeeding. J Pediatr Health Care. 2007 Mar;21(2):A39–40.
 12. American Public Health Association. A Call to Action on Breastfeeding: A Fundamental Public Health Issue [Internet]. 2007 [cited 2015 Jun 19]. Available from: http://www.apha.org/policies-and-advocacy/public-health-policy-statement...
 13. Dewey KG. Principios de orientación para la alimentación complementaria del niño amamantado. Wash DC Organ Panam Salud. 2003;
 14. Asociación Española de Pediatría. Manual de lactancia materna. De la teoría a la práctica. Madrid: Ed. Médica Panamericana; 2008.
 15. Bartick M, Reinhold A. The Burden of Suboptimal Breastfeeding in the United States: A Pediatric Cost Analysis. Pediatrics. 2010 May 1;125(5):e1048–56.
 16. Bartick MC, Stuebe AM, Schwarz EB, Luongo C, Reinhold AG, Foster EM. Cost Analysis of Maternal Disease Associated With Suboptimal Breastfeeding: Obstet Gynecol. 2013 Jul;122(1):111–9.
 17. Office of Disease Prevention and Health Promotion. Healthy People 2020. Topics and Objetives. [Internet]. 2010 [cited 2015 Jun 21]. Available from: http://www.healthypeople.gov/node/4861/data_details
 18. Paricio JM. Lactancia prolongada... ¿Hasta cuándo es normal? Perspectiva histórico-antropológica. Madrid; 2014 [cited 2015 Jun 21]. Available from: http://albalactanciamaterna.org/wp-content/uploads/Lactancia-materna-pro...
 19. Merrill K. Breastfeeding: How Long is Best? Nutr Bytes [Internet]. 2001 [cited 2015 Jun 21];7(1). Available from: http://escholarship.org/uc/item/2fz0c2bp.pdf
 20. Piovanetti Y. Breastfeeding beyond 12 months: an historical perspective. Pediatr Clin North Am. 2001;48(1):199–206.
 21. Kennedy G. From the ape’s dilemma to the weanling’s dilemma: early weaning and its evolutionary context. J Hum Evol. 2005 Feb;48(2):123–45.
 22. Dettwyler KA. When to wean: biological versus cultural perspectives. Clin Obstet Gynecol. 2004;47(3):712–23.
 23. Boediman D, Ismail D, Iman S, Ismadi SD, others. Composition of breast milk beyond one year. J Trop Pediatr Environ Child Health. 1979;25(4):107–10.
 24. Mandel D. Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation. PEDIATRICS. 2005 Sep 1;116(3):e432–5.
 25. Gulick EE. The effects of breast-feeding on toddler health. Pediatr Nurs. 1985;12(1):51–4.
 26. Amitay EL, Keinan-Boker L. Breastfeeding and Childhood Leukemia Incidence: A Meta-analysis and Systematic Review. JAMA Pediatr. 2015;169(6):e151025–e151025.
 27. Horta BL, Victora CG. Long-term effects of breastfeeding-a systematic review. 2013 [cited 2015 Jun 21]; Available from: http://biblio.szoptatasert.hu/long-term_effects_of_breastfeeding_who_2013
 28. Patelarou E, Girvalaki C, Brokalaki H, Patelarou A, Androulaki Z, Vardavas C. Current evidence on the associations of breastfeeding, infant formula, and cow’s milk introduction with type 1 diabetes mellitus: a systematic review. Nutr Rev. 2012 Sep;70(9):509–19.
 29. Belfort MB, Rifas-Shiman SL, Kleinman KP, Guthrie LB, Bellinger DC, Taveras EM, et al. Infant feeding and childhood cognition at ages 3 and 7 years: effects of breastfeeding duration and exclusivity. JAMA Pediatr. 2013;167(9):836–44.
 30. Kafouri S, Kramer M, Leonard G, Perron M, Pike B, Richer L, et al. Breastfeeding and brain structure in adolescence. Int J Epidemiol. 2013 Feb 1;42(1):150–9.
 31. Victora CG, Horta BL, de Mola CL, Quevedo L, Pinheiro RT, Gigante DP, et al. Association between breastfeeding and intelligence, educational attainment, and income at 30 years of age: a prospective birth cohort study from Brazil. Lancet Glob Health. 2015;3(4):e199–205.
 32. Olza Fernández I, Marín Gabriel MÁ. Neurobiología del vínculo maternofilial: aplicaciones para la lactancia materna y/o artificial. AEPap ed Curso de Actualización Pediatría [Internet]. Madrid: Exlibris Ediciones; 2014 [cited 2015 Jun 21]. p. 29–39. Available from: http://cursosaepap.exlibrisediciones.com/files/49-239-fichero/Neurobiolo...
 33. Abul-Fadl AA, Fahmy EM, Kolkaliah N, Narouz N. The Psychological Benefits of Continued Breastfeeding into The Second Year for M other and Child. ABA International Breastfeeding Conference; 2001 [cited 2015 Jun 21]. Available from: http://www.escnp.net/issue3/0301.pdf
 34. Lawrence RA. Supporting breastfeeding/early childhood social and emotion development. Breastfeeding. 2008;25.
 35. Strathearn L, Mamun AA, Najman JM, O’Callaghan MJ. Does Breastfeeding Protect Against Substantiated Child Abuse and Neglect? A 15-Year Cohort Study. PEDIATRICS. 2009 Feb 1;123(2):483–93.
 36. Fergusson DM. Breast Feeding and Later Psychosocial Adjustment. Paediatr Perinat Epidemiol. 1999;13:144–57.
 37. Cable N, Bartley M, McMunn A, Kelly Y. Gender differences in the effect of breastfeeding on adult psychological well-being. Eur J Public Health. 2012 Oct 1;22(5):653–8.
 38. Gribble KD. Mental health, attachment and breastfeeding: implications for adopted children and their mothers. Int Breastfeed J. 2006;1(1):5.
 39. Stuebe AM, Rich-Edwards JW, Willett WC, Manson JE, Michels KB. Duration of lactation and incidence of type 2 diabetes. Jama. 2005;294(20):2601–10.
 40. Cousens S, Nacro B, Curtis V, Kanki B, Tall F, Traore E, et al. Prolonged breast-feeding: no association with increased risk of clinical malnutrition in young children in Burkina Faso. Bull World Health Organ. 1993;71(6):713.
 41. Fawzi WW, Herrera MG, Nestel P, El Amin A, Mohamed KA. A longitudinal study of prolonged breastfeeding in relation to child undernutrition. Int J Epidemiol. 1998;27:255–60.
 42. Marquis GS, Habicht J-P, Lanata CF, Black RE, Rasmussen KM. Association of breastfeeding and stunting in Peruvian toddlers: an example of reverse causality. Int J Epidemiol. 1997;26(2):349–56.
 43. Molbak K, Jakobsen M, Sodemann M, Aaby P. Is malnutrition associated with prolonged breastfeeding? Int J Epidemiol. 1997;26(2):458–9.
 44. Comité de Lactancia Materna de la AEP. Lactancia materna y caries [Internet]. Asociación Española de Pediatría; 2015 [cited 2015 Jun 21]. Available from: http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendacion_lm-cari...
 45. Cetin I, Assandro P, Massari M, Sagone A, Gennaretti R, Donzelli G, et al. Breastfeeding during Pregnancy Position Paper of the Italian Society of Perinatal Medicine and the Task Force on Breastfeeding, Ministry of Health, Italy. J Hum Lact. 2013;0890334413514294.
 46. Bryant T. Tandem Nursing: A Review and Guidelines. Int J Childbirth Educ [Internet]. 2012 [cited 2015 Jun 5];27(4). Available from: http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&profile=ehost&scope=s...
 47. Thomson G, Crossland N, Dykes F. Giving me hope: Women’s reflections on a breastfeeding peer support service. Matern Child Nutr. 2012;8(3):340–53.
 48. Association AB. Weaning toddlers [Internet]. Australian Breastfeeding Association. 2012 [cited 2015 Jun 22]. Available from: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/weaning-toddlers?q=bfinfo/weanin...
 49. Gribble KD. “As good as chocolate”and “better than ice cream”: how toddler, and older, breastfeeders experience breastfeeding. Early Child Dev Care. 2009;179(8):1067–82.

Seuraa Blogia:    Bloglovin'   Facebook    Blogipolku   Blogit.fi
SHARE:

18 kommenttia

 1. Ihanan rohkee kirjoitus!! Mä imetin yksi vuotiaaksi Kisua, siihen se jotenkin helposti meillä loppui, koska alotin koulun ja Kisu otti pullon aika helposti vastaan. Olin kyllä aina kauheen ujo imettäjä julkisilla paikoilla.. En ees tiedä miks, koska en pidä itse yhtään outona tai vastenmielisenä jos joku imettää julkisesti, mutta varmaan just se kun tietää että on ihmisiä ketä se häiritsee.. Munkin mielestä on hyvä, että tästä on alettu puhumaan nyt niin toivottavasti tulis vähemmän sit niitä ketä se häiritsee!
  Ja ihanaa alkanutta vuotta teidän perheelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Oliver olisi suostunut pullolle, niin varmasti olisi kyllä minunkin imetystaival jo päättynyt... mutta näillä mennään - toivottavasti tuo viimeistään ensi kesänä irtautuisi!! ;)
   Kiitos Krista ja samaa teille! <3

   Poista
 2. Kun ei ole lapsia, niin en osaa sen kummemmin kommentoida kuin että eipä tuo ainakaan minua häiritse, että joku imettää julkisella paikalla. Eihän siinä (ymmärtääkseni) edes näy "mitään", ellei mene viereen toljottamaan. Uskon myös, että jokainen äiti tuntee lapsensa (ja itsensä) tarpeeksi hyvin voidaakseen tehdä päätöksen, mihin asti lastaan imettää.

  VastaaPoista
 3. Mä inhoan sitä kun joku muu kuvittelee tietävänsä toisen puolesta miten tämän pitäisi asioita hoitaa tai elämää elää. Suuret tsempit tälle ja oman tien kulkemiselle, pus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep... niinpä, älä muuta sano...
   Kiitos Sari! <3

   Poista
 4. Itselläni ei ikinä lähtenyt imetys onnistumaan, tuolloisen alämäntilanteemmevtakia, mikä harmitti todella. Yritin kaikkeni ja lopulta kun stressasin imetyksen onnistumista ei onkistunut senkään vertaa. Sain kannustavia rohkaisuja siirtyä täysin pulloon jolloin minun ja lapsen olo helpottui kummasti! Mutta vaikka pieni ei saanut rintamaitoa hänelle oli todella tärkeää juurikin turvallisuuden tunteen takia juoda maitonsa sylissäni, lähelläni, räplätä koruani ja katsoa silmiini. Tätä meillä jatku melkein siihen että tyttö oli 2v. Enkä todellakaan suostunut potemaan huonoa omaatuntoa vaikka minillekin sanottiin pullon jättämisestä. Kun sitten pieni oli valmis hän yllättäen yhtenä iltana otti pullon mutta työnsikin minut pois. Päästi siis itse irti kun oli siihen valmis. Vuoden verran nukahti vielä iltamaidon kanssa koska vain näin sai parhaiten unta. En todellakaan hosunut häneltä näitä turva toimia pois! Siispä 3v antoi itse maitopullon pois ja kun täytti 4v antoi tutin (joka oli ollut jo vuodia vain nukahdukseen).
  4v tyttö halusi siirtyä omaan sänkyynsä, olisi saanut aijemminkin mutta heräsi kesken unia pelosta itkien.. Nyt nukkuu useita öiyä omassa sägyssään, mutta edelleen on kausia kun pelottaa tai muuten hakee turvaa ja nukkuu vieressäni. En missään nimessä tule häntä estämään. Hän on vielä pieni, mutta ei kauaa ja kokoajan tulee asioita missä pitää pärjätä omillaan. Jos pystyn antamaan hyvän pohjan kuitenkin suhteellisen pienillä asioilla (isoilla hänelle) niin teen sen!
  Eikähän jokaisen äidin ensisijainen tehtävä ole tämä! Ole ylpeä kun pidät huolta pienestäsi! Muut hoitakoon omansa ja eläköön valintojensa kanssa!! Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hienosta ja mielenkiintoisesta kommentista! Samoilla linjoilla ollaan ja lapsen parasta ajatellaan!
   Kiitos <3!

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Vaikka ei lapsia olekaan, niin pakko kommentoida, että minä peukutan imettämisen puolesta kuin että imetettäisiin liian vähän tai ei ollenkaan. Olen saanut sellaisen kuvan, että monet nykyajan äidit ei kovin pitkään imetä. :P Minua ei imettäminen häiritse julkisella paikalla.

  Toki voisi olla outoa nähdä joku 7-vuotias rinnalla ja se ei kyllä tuntuisi itsestä kovin luontevalta tai maalaisjärjen mukaiselta. :D Siinä tilanteessa voisin olla jopa erittäin kiusaantunut, heh. :D Mutta eipä tuo ole minun asia ollenkaan, joten ihan sama miten muut asiansa hoitaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, pitkään imettäminen ei tosiaan tahdo millään sopia nyky-yhteiskuntaan ja nykynaisen mentaliteettiin.
   En kyllä itsekään kykenisi mitään 7-vuotiasta imettämään, mieleeni nousee Game of Thrones ja sieltä eräs kauhukuva esiteinistä äitinsä rinnalla :O. Se ei enää kyllä sovi minunkaan näkökenttään, vaikken tietenkään menisi ketään siitä arvostelemaankaan - kukin imettäkööt niin pitkään kuin kokee tarpeelliseksi, kunhan se on lapsen tarve eikä mikään oma kalorinkulutustarve tai muuta hullua :D.
   Kiva kun kommentoit Vivi!

   Poista
 7. Hieno kirjoitus! Olen itse imettänyt lapsiani 4-vuotiaaksi, 3-vuotiaaksi ja 4,5-vuotiaaksi. Esikoinen oli samanlainen, mikään muu ruoka ei oikein maistunut lähes kaksivuotiaaksi asti. Nyt hän on kaikkiruokainen 12-vuotias <3. Itse kun kuulin perhekahvilassa tai muussa äitien kokoontumisessa, että jonkun äidin pitkää (tyypillisesti yli vuoden) imetystä oli päivitelty, niin annoin luvan kertoa minun oikeasti pitkistä imetyksistä kommentoijalle. Saavat sitten muuta päivittävää ja äiti saa imetysrauhan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! No tosiaan, näinhän sitä pitääkin ajatella, olla itse esimerkkinä muille. Todella pitkään olet jaksanut imettää, vau! Saa nähdä miten pitkään oma imetystaipaleeni jatkuu, eihän sitä koskaan tiedä, mutta vähitellen toki toivoisin lapsen jo irrottautuvan, vaikka yhteinen hetki ja läheisyys onkin maailman parasta.

   Poista
 8. Minä imetin esikoista vuoden ja kaksi kuukautta ja toista lasta olen nyt imettänyt 2 v 7 kk ja risat päälle. Eikä hajuakaan milloin ja miten tän nyt sitten lopettaisi. Oli tosi mukavaa lukea kirjoituksesi, koska ihan samanlaisia tuntemuksia olen kokenut. Appiukon "aikooko se käydä tissillä vielä armeija-aikanakin" -kommentista lähtien. Mä olen päättänyt vain hymyillä vienosti ja imettää rauhassa.

  Mun äidinisää (syntynyt 1800-luvun puolella) imetettiin kuulemma 9-vuotiaaksi asti. Tosin loppuaikoina kuulemma leivinuunin takana piilossa, mutta silti. En mä ehkä suvun ennätystä päädy rikkomaan kuitenkaan.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näitä armeija-kommentteja olen minäkin kuullut alituiseen... ja hihih, huvittava tuo leivinuunin takana piilossa! Ehkä tuo suvun ennätys olisi hieman liian rankka, mutta pienihän se alla kolmevuotias vielä on... Itse kyllä toivon että irrottautuminen tapahtuisi juurikin viimeistään kolmevuotiaana.. nähtäväksi jää ;).
   Tsemppiä sinne myös!

   Poista
 9. Tätä on vaikea kommentoida, kun asiasta ei nyt varsinaisesti ole omakohtaista kokemusta. ;) Tai ehkäpä juuri sen takia voi sanoa, että kukin tyylillään ja varmasti tiedät itse mikä on sun lapselle ja teidän perheelle parasta, ainakin paremmin kuin kukaan muu!

  VastaaPoista

 10. ÄLÄ KÄYTÄ RAHOITUSRYHMÄSTÄ OTA YHTEYTTÄ NYT TÄMÄNÄ KAIKKI LAATU ALLE 2%.

  Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1-50 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvallinen ja vakuudettomaksi).

  Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja
  paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu sinun
  taloudellinen ongelma on PROSPER LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia
  ja huomaavainen. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluja, joihin kuuluvat: yrityslaina, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat, joilla on alhainen korko @ 2% per henkilö, yritys ja yhteisö.

  Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: (prosperloanfirm@hotmail.com) tai (prosperloanfirm1@gmail.com).

  VastaaPoista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig