Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Mistä apua stressiin ja masentavaan arkeen?

Havahduin tässä hiljattain siihen todellisuuteen, että aika hurjan iso prosentti tuntemistani ihmisistä syö tai on joskus ainakin syönyt masennuslääkkeitä. Toiset ovat tarvinneet niitä vähemmän, toiset enemmän, mutta kuitenkin, ovat niitä kokeneet tarvinneensa. Elämä tässä länsimaisessa yhteiskunnassa tuntuu olevan kovin rankkaa. Stressi ja paine iskee päälle, niin paljon pitäisi saada aikaan ja raha määräilee elämää. Asetamme itsellemme kovia tavoitteita, vertaamme itseämme toisiin ja samalla etsimme sitä täydellistä elämää. 

On vaikeaa olla onnellinen pienistä asioista. On niin helppoa unohtaa elää tässä hetkessä, yrittäessämme saavuttaa päämääriämme. Haluamme paljon ja mielellään nyt heti. Lisäksi meillä täällä pohjoisessa on ilmasto, joka ei paljon auta iloitsemaan arjesta, ainakaan kesän jälkeen. 


Vaikka kokemani elämä Dominikaanisessa tasavallassa ei ollut taloudellisesti millään tavalla helppoa, eikä elämä muutenkaan mitään ainaista rantalomaa (varsinkaan vaarallisen pääkaupungin pyörteissä), olivat ihmiset silti huomattavasti onnellisempia, tai ainakin elämänmyönteisempiä. Lempeämmän ilmaston ohella ihmisten sosiaalisuus ja avoimuus teki elämästä siedettävämpää, siitäkin huolimatta, että epäkohtia oli roppakaupalla enemmän kuin täällä pohjoisessa, jossa ihmisten vaatimustaso on hyvin korkealla. Mañana-kulttuurissa elämä on astetta stressittömämpää, asioita kun ei tarvitse saada kuntoon nyt heti, huomennakin kun ehtii vielä... tai sitten joskus myöhemmin. 


Meille suomalaisille sellainen ei kuitenkaan sovi (ainakaan yleisesti ottaen), eikä tarvitsekaan. Sen sijaan meillä on muita asioita, jotka auttavat meitä kestämään kovaakin arkea. Yksi niistä on metsä. Sitä meillä onneksi on vielä paljon. 

En tarkoita, että kaikki ongelmamme selviäisivät ryntäämällä ryteikköön, eivät tietenkään. Varmasti niistä nappuloiden napsimisestakin on monelle hurjasti apua, tarkoitukseni ei ole puhua mitenkään niitä vastaan. Länsimainen lääketiede on hyvä asia, mutta on myös hyvä, jos muistaisimme päivittäin ne luontaiset stressinlievityskeinot. Ruoka, liikunta ja lepo. Ainakin minä itse olen huomannut omassa olotilassani suunnattoman eron nyt, kun olen viimeisen puolentoista vuoden aikana liikkunut säännöllisesti luonnossa. 


Ne päivät, joina pääsen metsään, ovat ehdottomasti viikon onnellisimpia päiviä. 

Tässä muutamia Saman Otavan alla-blogin kautta löytämiäni faktoja, jotka pitävät puolta metsäteoriani kanssa:

 • 10 minuuttia metsässä: verenpaineesi alkaa laskemaan ja pulssisi tasoittumaan.
 • 20 minuuttia metsässä: tunnet kuinka mielialasi kohoaa.
 • 1 tunti metsässä: tarkkaavaisuutesi paranee.
 • 2 tuntia metsässä: elimistösi puolustuskyky paranee.
 • Retki metsään myös rauhoittaa, rentouttaa, vähentää stressihormonin eritystä ja parantaa keskittymiskykyä.
 • 60% ympäristöstäsi pitäisi olla metsää, jotta voisit hyvin.
 • 300 metriä on pisin kävelymatka, joka hyvässä asuinympäristössä on lähimpään metsään tai puistoon.
 • 4% suomalaisista määrittelee itsensä kaupunki-ihmisiksi.
 • Metsän myönteiset terveysvaikutukset alkavat näkymään kaupunki-ihmisessä kun metsässä vietetään vähintään 5 tuntia kuukaudessa.
 • Yhtenäisen, pääasiassa luonnon ääniä sisältävän luonnonmetsän terveysvaikutukset ovat parempia kuin rakennetun viheralueen tai puiston.
 • Metsäreissun hoitava vaikutus vähenee jos retkestä tulee väkisin suorittamista rennon samoilun sijaan.
 • Mitä useammin metsässä käyt ja mitä pitempään siellä viihdyt, sitä paremmin voit!
Lähteet: Forest & medicine -tutkimus ja Metsäntutkimuslaitos.


On mukavaa huomata, että metsäily on ihan oikeasti myös hurjassa suosiossa, sillä viime retkellämme Nuuksioon Päivänsäteen ja Menninkäisen kanssa, jolloin nämä kuvat on otettu, ihmisiä oli liikkeellä omaan makuuni hieman liikaakin. Parkkipaikat olivat niin täynnä, että Haukkalammelta oli jopa vaikeaa päästä pois!


¨
Tienes estrés? Dale, sal a caminar al bosque! Para mí los días más felices de la semana son los  que incluyen momentos en la naturaleza. Aquí en el norte no tenemos un clima muy agradable, por lo menos no después del verano, pero a cambio tenemos muchos y muchos bosques. Deberíamos aprovechar más la capacidad natural que tienen para mantenernos sanos en el medio del ajetreo de la vida occidental.

Seuraa Blogia:    Bloglovin'   Facebook    Blogipolku
SHARE:

12 kommenttia

 1. Mä niin allekirjoitan metsän rentouttavan vaikutuksen. Koirat taitavat myös ehkäistä aika mukavasti masennusta, kun ne vievät metsään ja muutenkin saavat hyvälle tuulelle. Aina on joku iloisena ottamassa sinua kotona vastaan. :) Toivoa sopii, että ulkoilu olisi nouseva ja pitkäaikainen trendi, koska sen terveysvaikutukset olisi hyväksi koko kansanterveydelle. Sen vuoksi minä kuitenkin pysyn poissa Nuuksiosta, koska ihmispaljoudet ei kyllä rentouta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Koirat.. ja kaikki muutkin eläimet :).
   Onneksi Nuuksiossakin on kuitenkin paljon tilaa, eipä se väenpaljous muualla häiritse kuin parkkiksella ja makkarapaikalla :D.

   Poista
 2. Nuuksiossa oli kyllä kauniit maisemat ja ne muut reitit jäi kutkuttamaan mieltä. Mutta sitä väkeä oli enemmän kuin oon nähny missään retkeilypaikassa ikinä!! Mutta mitä niistä muista, parasta oli se seura! :)

  Metsäily on kyllä rentouttavaa ja Elinan tavoin listaan koirat myös antistressi-lääkkeeksi. Ne aistivat ihmisen olotilan ja hakeutuvat luoksesi, jos olet stressaantunut. Koiran silittäminen kuulemma myös tuottaa kehossa mm. stressiä lievittävää / poistavaa mielihyvähormonia.

  Opiskeluaikoina (ja edelleenkin) otin tavakseni tehdä asiat ihmisten aikoihin. Jos ei ehtinyt, niin sitten ei ehtinyt. Kuuntelin kauhulla kaverin juttuja, kuinka se oli lukioaikana lukenut kokeeseen koko edellisen yön... Olen myös sitä mieltä, että asiat kannattaa tehdä silloin, kun on sillä tuulella. Vähän siis mañana-tyyliin. Tärkeät asiat tulee tietysti hoitaa ajoissa. Ja yleensäkin tehdä parhaansa ja katsoa mihin se riittää. Enempää ei voi kukaan keneltäkään vaatia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tosiaan kaikki eläimet, siis sellaiset kotieläimet tai muuten kiltit eläimet ovat varmasti hyvää stressiterapiaa... tai miksei myös leijonat ja muut villit sellaiset, mutta ehkä hieman eri mielessä :D.
   Ja niin - tärkeät asiat on tietenkin paras hoitaa ajoissa jottei se itsessään kerrytä taakkaa... ;)

   Poista
 3. Tämä on niin totta. Suomen suurin plussa on ehdottomasti luonto ja metsät. Itse yritän aina säännöllisesti päästä pois kaupungista, mikä on Lontoossa huomattavasti vaikeampaa, mutta pahimmassa tapauksessa auttaa myös puistot - mahdollisimman metsäisest sellaiset! Tämä stressinlievitysmetodi on selkeästi tajuttu kyllä täälläkin, löysin pari kuukautta sitten Canary Wharfin keskelle juna-aseman yläkertaan rakennetun "viidakon". Ne oli onnistunut jotenkin tuomaan sinne yllättävän aidon luontofiiliksen jonka huomasi heti rentouttavan vaikka läpinäkyvän katon yllä näkyikin synkät pilvenpiirtäjätoimistotalot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, hienoa että sellaisiakin paikkoja löytyy! Mä huomaan heti eron itsessäni kun siirryn Helsingin keskustasta takaisin sinne metsän reunalle... mutta onneksi on myös kaupunkipuistoja, itse en varmaan Lontooseen koskaan päädy asumaan (tai who knows!) mutta Helsinkiin ehkä pitäisi vielä palata, joten onneksi täältäkin löytyy metsää ja puutarhaa keskeltä kaupunkia myös :)

   Poista
 4. 60 prosenttia ymparistosta metsaa... estoy jodida aca en la pampa! :D Olen kylla huomannut kaipaavani kovasti kunnon metsaa, vaikka edes kaupunkisellaista, viime aikoina ja ajatelleeni asumista mita oudoimmissa paikoissa kuten Coloradossa tai Manner-Euroopassa, jossa suurin piirtein kaiken tyyppiset maisemat olisivat lahella. Yhdyn muihin kommentoijiin, mita tulee koiriin, silla (laina)koirakavelyt ovat mita parasta reipastuslaaketta viikollakin, vaikka kaupunkiymparistoa ei kavellen paase pakoon niillakaan lenkeilla. Joskus on jopa ikava sellaista suomalaistyyppista lahiota, jossa voi kavella ja pyorailla rauhassa. Etenkin sellaisia vanhempia, joissa kasvaa jo puita ja jotka eivat ole ihan niin yhtalaisiksi suunniteltuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo - tosiaan täällä on kyllä kaupungitkin niin keskellä metsää verrattuna moniin muihin maihin... eli aika hyvin on asiat sen suhteen... vaikka löytyyhän sieltäkin varmasti sitten ne korvikkeet metsälle? :) Koirat ja muut rentouttavat asiat... mutta tosiaan, itse en kyllä enää niin helpolla palaisi takaisin keskelle kaupunkia asumaan, mutta jotenkin kai siitäkin on selvittävä jos sen aika taas koittaa :/.

   Poista
 5. Tälleen maalaisena, jonka takapihalla on aina kasvanut metsää on hauska huomata, miten helposti sitä vieraantuu niistä tutuista ympyröistä, kapeista poluista ja sammalmättäistä. Edes joka viikko ei ennää tuu käytyä metässä, mutta täytynee ottaa tämän postauksen inspiroimana agendalle ainakin tällä viikolla.

  Ja tässä sulle blogihaaste, olis kiva kuulla Banana Republic -ajoista taas pitkästä aikaa! ;) http://archiegonelebanon.pallontallaajat.net/2015/09/24/miksi-perustit-matkablogin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Itsekin ehdin vierautua metsästä ihan kunnolla maalaislapsuuden jälkeen, mutta onneksi nyt on päässyt takaisin metikköön! :)
   Ja kiitos haasteesta, otetaan mielellään vastaan!

   Poista
 6. Siis ihan älyttömän hyvä postaus ja niin täynnä asiaa. Metsä on lääke myös mun stressiin ja reippailut metsikössä on kyllä parasta karkoitusta arjen kiireistä. :) Asutaan rauhallisella asuinalueella metsikön vieressä ja en enää voisi kuvitella asuvani kaupungin keskustassa. Tykkään kaupungeista, mutta luonto ja metsä pitää olla ihan vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Ja oon samaa mieltä! Kaupungit on kivoja, kunhan sieltä pääsee helposti pois! :)

   Poista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig