Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ohikulkumatkalla New Yorkissa

Nyt kun juuri päästiin katselemasta Helsingin syksyistä kattonäkymää, onkin oiva hetki palata hieman memory lanelle New Yorkin korkeampiin maisemiin ja ajassa huimat kymmenen vuotta taaksepäin!

IMG_4912
IMG_4922

Eksyin tänään katselemaan vanhoja kuvia niiltä ajoilta kun asuin Santo Domingossa, törmäten seuraaviin kuviin ensimmäiseltä visiitiltäni New Yorkiin syyskuussa 2004. Sittemmin New York on ponnahtanut esiin blogissa useampaan otteeseen, mutten koskaan ole varsinaisesti kirjoittanut itse aiheesta. Minulla tuskin on siitä mitään kovin mielenkiintoista sanottavaa, eikä myöskään mitään erityisiä vinkkejä jakaa muille matkailijoille, joten jätän sellaiset matkaopas-selostukset niitä taitaville. Sen sijaan ajattelin kertoa vain siitä millaisena  ja minkälaisissa tilanteissa tuo kaupunki on minulle esittäytynyt.

Olen aina ollut yksi niistä höppänöistä, jotka pitävät New Yorkia jotenkin erityisenä kaupunkina, sellaisena jonne nyt vaan on pakko päästä käymään ja mieluummin vaikka asumaan. Nyt, kun olen siellä käynyt useampaan otteeseen, en enää osaa pitää yllä sitä fiilistä, jonka siitä silloin kymmenen vuotta sitten löysin. Ei minulla enää ole ikävä New Yorkia, ei vaikka tuo mahtava kaupunki onkin. Sittemmin ovat toisenlaiset kaupungit löytäneet tiensä lähemmäs sydäntäni.

IMG_2903

Ensimmäistä New Yorkin reissuani lukuunottamatta kaikki visiittini ovat olleet lähinnä läpikulkumatkoja, joilla olen viipynyt vain muutaman vuorokauden, jos sitäkään. New York kun sijaitsee oivasti matkan varrella Santo Domingoon lennettäessä... tosin sen verran hankalasti, että saman päivän aikana on turha yrittää perille asti päästä (ainakaan minun käyttämilläni lentoyhtiöillä). 

Myöskään tuo ensimmäinen matkani ei ollut varsinaisesti lomamatka. Olin tilannut New Yorkiin kaverin yritystunnuksilla verottomana läppärin sekä muuta oheiskamaa, joita C:n ilmaiseksi lentelevä veli oli menossa noutamaan serkkujensa luota Manhattanilta. Loppujen lopuksi päätin kuitenkin lähteä itse mukaan, sillä turistiviisumini oli taas menossa umpeen ja tilanteen nollaaminen oli hyvä suorittaa poistumalla maasta (kun olin sen jo lukuisia kertoja uusinut saamatta aikaiseksi hommata varsinaista oleskelulupaa). Niinpä tutustuin tuohon mahtavaan kaupunkiin nykyisen kytyni kanssa, heidän tätinsä olkkarissa Washington Heightsillä punkaten.

IMG_4946

Muistan vielä hyvin elävästi sen tunnetilan, kun ensimmäistä kertaa astelin tuossa vertikaalisesti huimiin lukemiin kohoavassa ympäristössä. Kaupunki oli juuri sellainen kuin olin kuvitellutkin, mutta rauhallisempi. Olin olettanut, että New Yorkissa olisi astetta hurjempaa, mutta Manhattan vaikuttikin hurjan turvalliselta. Ainoa hetki jolloin tunsin itseni hieman oudoksi, oli kun iltasella kävelimme Washington Heightsillä pitkin Saint Nicholas Avenueta ja kaikki itseäni lukuunottamatta olivat "dominican yorkeja" tai muita latinoita, jotka hengailivat kioskien ja muiden liikkeiden kulmilla ja tuntuivat tsekkaavan keitä me oikein olimme... tosin seuraavilla visiiteilläni tuokin tunne oli jo kadonnut. Ehkä fiilis olisi toinen jos liikkuisi jossain tietyillä huudeilla, mutta esimerkiksi Santo Domingossa tunnen oloni verrattaen turvattomammaksi ihan missä tahansa alueella. 

IMG_2959

Jos nyt lähtisin Nykkiin, en varmaankaan pyörisi niillä samoilla kulmilla kuin suurin osa turisteista, mutta tuolla ensimmäisellä kerralla nähtävyyslistalla oli tietenkin kaikki perusjutut lähtien Times Squaresta ja Empire State Buildingistä. Siksi myös nämä valokuvamuistot ovat juuri sitä perusnäkymää. Myöhemmillä ohikulkumatkoillani olen kuitenkin ehtinyt nähdä Manhattania ristiin rastiin sekä Queensiä, Brooklyniä ja Jersey Citynkin maisemia.

IMG_4943

Ehkä erikoisin vuorokauteni noilla huudeilla on kuitenkin ollut se kerta, kun olin muuttamassa takaisin Suomeen. Jätettyäni matkalaukkuni JFK:n säilytykseen, ryntäsin johonkin Brooklynin kupeeseen tapaamaan Mirvaa ja muutamaa muuta ympäri maailmaa lentelevää suomalaista. Siitä matkamme jatkuikin ties minne baarirallin muodossa, jonka aikana kannoin tuhottoman painavaa käsimatkatavarareppua selässäni ja olin luultavasti maailman kypsintä seuraa kun baarista toiseen ravaaminen kesken kotimatkan ei ehkä ollut ensimmäisenä prioriteettilistallani. Kun vihdoin pääsimme Mirvan asuntolalle jonnekin päin Manhattania, en päässytkään vaksin ohi aulaa pidemmälle ennen kuin kello kävi viisi aamulla. Sen jälkeen sain nukuttua ehkä puolisen tuntia asuntolan yhteistilan sohvalla. Ennen paluutani lentokentälle vietin kuitenkin mukavan päivän Mirvan toisen suomalaisvieraan seurassa jossain Queensissä sijaitsevassa ostoskeskuksessa.

IMG_4906

Hyväksi kakkoseksi oudoista New York-episodeistani tulee se kerta, kun yritimme epätoivoisesti matkustaa häidemme jälkeen stand by-lipuilla kotiin. Matkaseurueemme joutui jakautumaan kolmeen eri suuntaan ja minä päädyin vanhempieni kanssa lennolle Puerto Ricon San Juanista (12 epäonnistuneen boardausyrityksen jälkeen) New Yorkin JFK:lle. Sieltä suuntasimme vailla etukäteissuunnitelmia keskelle Times Squaren sykettä, joka oli tuohon elokuiseen aikaan kuin palava muurahaiskeko. Tungimme itsemme nälkäisinä sisään Mäkkäriin (!) ja sen jälkeen palloilimme ympäriinsä minä puskien vihreätä Samsoniteani pitkin kaupunkia (vanhempieni laukut olivat onneksi omilla seikkailuillaan). Yöksi suuntasimme La Guardialle, jonne matkustimme metrolla sekä bussilla, joka jäi jumiin keskelle kapeaa katua pysäköineen ambulanssin taakse. Onneksi meillä oli kuitenkin koko yö aikaa ennen seuraavaa lentoa kohti Chicagoa. 

IMG_2975

Jokaisella New York-pyrähdykselläni olen kuitenkin ehtinyt nähdä jotain uutta, sillä tuossa kaupungissa jos jossain on nähtävää ja tehtävää. Kertaakaan en ole yöpynyt hotellissa, joten sen verran olen saanut näkökulmaa paikalliseen arkeen, etten katsele siellä oleskelua tummennettujen Ray Ban-kakkuloiden läpi. Sikäläiset kämpät tahtovat olla hieman kurttuisempia suomalaisiin verrattuna (siis sellaiset joihin meillä olisi varaa), joten mistään elokuvamaisista luksusasumuksista on turha haaveilla. Silti voisin kuvitella viettäväni tuossa kaupungissa vähän pidemmänkin aikaa, ottaen irti kaiken sen mistä jokainen nykkihullu nauttii. 

IMG_2922

Parhaat New Yorkin muistoni sijoittuvat kahdeksan vuoden taa, jolloin olimme matkalla Carloksen kanssa kaksisteen. Se päivä, kun kävimme Guggenheimissa Zaha Hadidin näyttelyssä, kävelimme Central Parkissa, söimme seisaaltaan Chipotle-safkaa, haimme kannettavani huollosta 5th Avenuen Apple Storesta kuin paikalliset konsanaan ja kävelimme sateisessa syyskuun illassa kaivonkansien höyrytessä Plaza-hotellin kulmilla. Se oli niin täydellinen ilta, että täti-rukka siellä korkealla Manhattanilla lähes tunnin metromatkan päässä oli jo pelännyt meidän joutuneen vaikeuksiin kun meitä ei kuulunut eikä näkynyt kotiin. 

Myös Carloksen mielestä New York on sellainen kaupunki, jossa pitäisi viettää ainakin muutama kuukausi saadakseen siitä tarpeekseen. En siis menisi vannomaan etteikö meitä sieltä vielä löydettäisi hengailemasta läpikulkumatkan sijaan ihan pidemmän kaavan mukaan. Kyllä niissä kaikissa New York-kliseissä vaan on perää, sanoisi toiset mitä tahansa. 

IMG_2901

Recuerdos sobre mis experiencias en los stopovers de Nueva York, ambientados con estas fotos (tomadas por el primo neoyorquino) de la primera visita en septiembre 2004, cuando viajé con mi cuñado (larga historia para los que no se lo saben)! Aunque ya no tenga esa fiebre de NY, sigo diciendo que todos esos clichés sobre esa ciudad que nunca duerme son verdad. Simplemente hay tanto que ver y hacer que habría que quedarse por un tiempo alargado para hartarse. New York, I love you too!
SHARE:

8 kommenttia

 1. Tykkäsin tästä kovasti! Mulla on hyvin samankaltaiset fiilikset nykistä kuin tossa alussa kerrot... haaveilin siitä joskus nuorempana ja oon myöhemmin todennu että on paljon muita kaupunkeja, jotka on paljon enemmän mulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai se on ihan normaalia että näin käy.. vaikka toiset ei kylläkään taida kyllästyä ikinä ;).

   Poista
 2. Ihania muisteloja ja kuvia. Mietin aluksi, että onko sulla tosiaan ollut 10 vuotta sitten noin huippukamera? Tai ehkä ne on myöhemmiltä reissuilta? :) Mä haluaisin myös viettää NYCissä vähän pidemmän aikaa, kolme kertaa oon siellä päässyt vierailemaan ja yhteinen reissu N:n kanssa on kyllä ollut puheilla jo useamman vuoden. Toisaalta tuota parempaa puoliskoa kaupunkiin vetää enemmän halpa elektroniikka kun mikään muu :P

  P.S. Tajusinpa lukea epsku-tekstin, siinä selventyykin kuva-asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Ja juu, olis pitänyt mainita tuo kamera-asia varmaan suomeksikin :D. Mulla oli tuolloin vaan analoginen järkkäri. C:n serkulla oli tuo Canonin Digital rebel mukana menossa. Ja se halpa elektroniikkahan minutkin sinne silloin oikeastaan vei, hahah, vaikkei se niin paljoa kiinnostakaan kuin itse kaupunki. Suosittelen kyllä yhteiseksi lomakohteeksi!

   Poista
 3. Ei ole kauaakaan kun vihdin raaskin heittää (pistää siivousräteiksi) oman I <3 N.Y. t-paitani, se on jo vuotta vanha. Juurikin niin, apua. Vietin vuoden New Jerseyn puolella, siinä ihan rajalla lukion jälkeen. Aika on tehnyt tehtäviiän vuosien saatossa, enkä tiedä tunnistaisinko kaupungista enää mitään. Minulle tapahtui niin paljon kaikenmoista tuon vuoden aikana, että on vaikea mennä normituristina koskaan sinne, siksi lienee jäänyt tyystin väliin. Paluu menneillä ajoille ja katsomaan kaupunkia täysin uusin silmin ja uudella kokoonpanolla olisi kyllä ihana tehdä.

  P.S. Mikä on kyty? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, mielenkiintoista! Nyt jäin tietty miettimään että mitä kaikkea... mutta kyllä sinne olisi varmasti hieno palata uusin kokoonpanoin ja uudesta näkökulmasta katselemaan...
   ja kyty on hassu sana mullekin, miehen veljeä tarkoittaa siis :D

   Poista
 4. Oi mikä ihana postaus Eveliina!! Niin siistiä kuulla sun menneistä matkoista, ja mikä ihana nuori tytöntyllerö noissa kuvissa vilahtaa! :D

  VastaaPoista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig