Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Risuja ja Ruusuja Suomi-elämälle

Tässä vielä vastaus kysymys-postaukseen saamaani kysymykseen, johon en oikeastaan voinut itse vastata, eli 

"Mitä mieltä Carlos on Suomesta, risut ja ruusut?"

Pyysin Carlosta kirjoittamaan itse vastauksen. Sanoin että laita vaikka pieni lista asioista, jotka ensimmäisenä mieleen juolahtaa, ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Tyyppi teki työtä käskettyä, mutta kuten jo viime postauksen lopussa mainitsin, tuli tähän kuitenkin niin paljon tekstiä, että loppujen lopuksi itse huokailin että oh lord, kukakohan tämänkin sepustuksen jaksaa lukea... mutta, itsekin suomalaisena tiedän, että tottakai se kiinnostaa mitä muualta tulleet ovat mieltä kotimaastani. 

Tiedän myös, että välillä paikalliset eivät oikein kestä minkäännäköistä kritiikkiä omaa maataan tai tapojaan kohtaan (tästä on hyvin monta omakohtaista kokemusta, kun aikoinaan erehdyin väärässä tilanteessa murisemaan dominikaanisista elämäntavoista jne.), joten toivoin tämänkin vastauksen pysyvän mahdollisimman "neutraalina", etteivät ties mitkä ulkkarivihaajat eksy blogiini, koska C kuitenkin on aina ollut niin positiivisella asenteella liikkeellä ja hyväksyy "mamu"-asemansa, vaikkei olekaan tänne mitään parempaa elämää tullut tavoittelemaan, vaan raahautunut minun perässäni. Muutenkin ne hyvät puolet ovat ainakin tähän asti voittaneet, mutta tietenkin jo pidemmän aikaa täällä viettäneenä, on helpompi huomata negatiivisia puolia myös niissä asioissa, jotka aluksi kokee hyvinä... 

Eli, tässäpä näitä, satunnaisia huomioita, satunnaisessa järjestyksessä. Ensin ruusut ja sitten risut, kursiivilla espanjaksi ja sitten minun suomeksi vääntämänä:

Buenas / Hyvät

Seguridad. El sentir que puedes caminar practicamente donde sea y a cualquier hora sin temor a que te pueda pasar algo, es algo q no tiene precio. Solo aquellos que han vivido donde hay altos niveles de inseguridad y delicuencia pueden saber a que me refiero. No basta con explicarlo, aunque entiendan, realmente no lo saben.

Turvallisuus. Se tunne, että voi kävellä oikeastaan missä vaan ja mihin aikaan vaan pelkäämättä että jotain pahaa voi tapahtua, se on jotain minkä arvoa ei voi rahalla määrittää. Vain ne, jotka ovat asuneet paikassa, jossa on paljon rikollisuutta ja turvatonta elää, tietävät mitä tarkoitan. Ei riitä se että siitä kerrotaan ja että sen ymmärtäisi, sillä ei sitä oikeasti kokematta tajua. 

El transporte publico. Viniendo de un pais donde es practicamente necesario tener carro propio, resulta increible lo facil, comun y efectivo q resulta el utilizar el transporte publico, sobretodo en Helsinki. Aunque siempre hay choferes que te cierran la puerta en la cara (aunque admito que tener carro ha facilitado aun mucho mas las cosas, pero no es algo necesario).

Julkinen liikenne. Kun tulee maasta, jossa on käytännössä pakko olla oma auto, tuntuu uskomattomalta miten yksinkertaista, yleistä ja toimivaa voi julkisen liikenteen käyttö olla, varsinkin Helsingissä. Siitäkin huolimatta, että aina on kuskeja jotka sulkevat oven suoraan nenän edestä (vaikka myönnän että oman auton hankkiminen on helpottanut elämää, mutta se ei ole välttämätöntä).
Naturaleza. Aunque sin tener buenas playas ni montañas...los bosques, los lagos, la fauna finlandesa, parques y areas verdes son espectaculares y compensan lo suficiente (aunque solo se puedan aprovechar menos de la mitad del año).

Luonto. Vaikkei täältä löytyisikään hyviä rantoja ja kunnon vuoria, kaikki nämä metsät, järvet, eläimet, puistot ja viheralueet ovat niin mahtavia, että ne riittävät hyvittämään nuo puuttuvat asiat (siitäkin huolimatta ettei niistä voi nauttia ympäri vuoden). 
Clases sociales mas o menos igualadas. Otra vez, viniendo de un pais con tanta desigualdad social, donde puedes ver al mas pobre de los pobres y al mas rico de los ricos viviendo en el mismo pedazo de isla, resulta bastante alentador ver una clase social bastante homogenea, donde todos reciben las mismas oportunidades de educacion y donde todos sin importar si tiene mas o menos recursos asisten a la misma escuela publica. Nice.

Pieni ero sosiaaliluokkien välillä. Toistamiseen, kun tulee maasta jossa sosiaalinen epätasa-arvo on niin huomattavaa, maasta, jossa voi nähdä köyhistä köyhimmän ja rikkaista rikkaimman elämässä samalla saaripläntillä, tuntuu todella lupaavalta nähdä sosiaaliluokiltaan suhteellisen homogeeninen väestö, jossa kaikilla on samat opiskelumahdollisuudet ja jossa kaikki käyvät, varallisuudestaan riippumatta, kunnallista koulua. Kiva. 
Politicos. Con solo saber que estos hacen su trabajo, que no haya corrupcion y que te puedas encontrar al ministro de cultura comiendo al lado tuyo en una mesa comun de restaurante cutre chino, o que el primer ministro este al lado de ti haciendo la misma fila que tu en Prisma, o que el ministro de comercio internacional este esperando la misma luz verde para cruzar la calle contigo, es algo q de verdad me impresiona, se comportan como las personas normales q son... y eso es algo excepcional.


Poliitikot. On todella vaikuttavaa huomata kuinka poliitikot oikeasti tekevät työtään, ilman korruptiota ja kaikenlisäksi se että voit löytää itsesi syömästä samasta kämäisestä kinkkilän pöydästä kulttuuriministerin kanssa, huomata että pääministeri seisoo vieressäsi jonottamassa Prisman kassalle, tai että ulkomaankauppaministeri seisoo kadulla odottaen saman vihreän valon vaihtumista kuin sinä, käyttäytyen juuri niinkuin tavallisen kansalaisen kuuluukin, se on jotain poikkeuksellista. 
Educacion. Supongo que esta deberia de ser una de las cosas buenas, pero a falta de experiencia personal y aunque tenga a Eveliina como referencia, esperaré mejor ver como se desarrolla la futura educacion escolar del futuro miembro de esta familia y luego entonces tendré una mejor opinión.

Koulutus. Luulen että tämän pitäisi olla yksi näistä hyvistä asioista, mutta koska minulla ei ole omakohtaista kokemusta ja vaikka Eveliina toimiikin referenssinä, odotan silti ensin näkeväni miten tämän perheen tulevan jäsenen koulutus sujuu ja sitten vasta voin oikeasti olla jotain mieltä.
Otros: Los osamaksut de Anttila y Hobbyhall, el posti, carril de bicicletas, las pullas en general (siempre y cuando no tengan kardenmunma), los bares del centro,mökkis, saunas,  grilli, makkaras,  el Alko, mämmi, pulkka, Esplanaadi, el verde de la primavera, etc....

Muita: Anttilan ja Hobby Hallin osamaksut, posti, pyörätiet, pullat (kunhan niissä ei ole kardemummaa), keskustan baarit, mökit, saunat, grillit, makkarat, Alko, mämmi, pulkat, Esplanadi, kevään vihreä, jne... 
Malas / Huonot

Falta de impovisacion o espontaniedad en las cosas. Todo esta muy programado, por lo general sabes como sera tu dia hoy mañana etc... No hay mucho espacio para las cosas q nacen de forma espontáneas.. todo es planificado o por citas..... por lo general de las situaciones improvisadas es que salen los mejores ratos. No digo que sea malo planificar, que eso esta muy bien, pero para ciertas cosas es mejor no hacerlo.

Improvisaation tai spontaaniuden puute. Kaikki on niin ohjelmoitua, yleisesti ottaen tiedät miltä päiväsi näyttää tänään, huomenna jne. Ei ole paljon tilaa niille asioille, jotka syntyvät spontaanisti... kaikki on suunniteltua tai sovittuja tapaamisia... Yleensä improvisoiduista tilanteista syntyy parhaita hetkiä. En tarkoita sitä etteikö olisi hyvä suunnitella asioita, se on todella hyvä asia, mutta joissakin asioissa olisi parempi olla pahemmin suunnittelematta. 
Lo largo del invierno. Aunque disfruto de casi todas las estaciones y los dos primeros meses de verdad que lo paso muy bien, al final invierno se hace demasiado largo (este sobretodo), te aburres y te deprimes.... lo sientes mas con cada año que pasa. Con dos meses de nieve y frio creo que seria mas que suficiente.

Talven pituus. Vaikka nautinkin melkein kaikista vuodenajoista ja talven kaksi ensimmäistä kuukautta kuluukin mieluisesti, loppujen lopuksi talvi on aina liian pitkä (varsinkin tämä talvi), sitä kyllästyy ja masentuu... Joka vuosi sen tuntee enemmän. Luulen että kaksi kuukautta lunta ja kylmää olisi ihan riittävästi. 

Lo difícil del idioma. Aunque me gusta el finlandes y todavía sueño con poder hablarlo y entenderlo perfectamente,  a veces siento q ya no me quedan fuerzas para estudiarlo.

Kielen vaikeus. Vaikka pidänkin Suomen kielestä ja haaveilen että joskus vielä oppisin puhumaan ja ymmärtämään täydellisesti, joskus tuntuu ettei minulla ole enää voimia opiskella sitä. 
Arquitectura. Aunque en general Helsinki la considero mas bonita que fea y con cierto "encanto" y Finlandia sea la casa de reconocidos e históricos arquitectos.....sacando 2 o 3 edificios...por lo general los edificios (sobre todo los de apartamentos) son unos cubos sin sabor ni color. Con pinturas que no incitan a la vida o a la alegría ( como queriendo ayudar al invierno a ser mas deprimente aun). A veces pienso que que diferente y atractivo se vería tal y tal zona con solo cambiarles el color a los edificios...Aunque empiezo a ver una nueva tendencia algo mas "atrevida" pero solo en lo nuevo, dejando igual de aburrido los edificios viejos.

Arkkitehtuuri. Vaikka yleisesti ottaen Helsinki on mielestäni enemmänkin kaunis kuin ruma ja sillä on oma viehättävyytensä, sekä arvostetut ja historialliset arkkitehtinsä... kun ottaa pois muutaman rakennuksen, jäljelle jää (varsinkin asuinrakennuksista puhuttaessa) kuutioita ilman makua ja väriä. Maaleja jotka eivät yllytä elämään tai iloitsemaan (vähän kuin avustaakseen talvea olemaan vielä masentavampi). Joskus mietin miten erilaiselta tämä tai tuo alue näyttäisikään jos sen rakennukset olisivat toisen värisiä.... Vaikka olenkin alkanut huomaamaan uuden "uskaliaamman" suuntauksen, mutta vain kun kyse on uusista rakennuksista, jättäen vanhat talot yhtä tylsiksi. 
Borrachos y la forma de beber de muchos finlandeses. A veces me pregunto...."como una de las mejores educaciones del mundo, puede ofrecer semejante espectaculo en las calles". Yo despues de 4 años y medio sigo sin entenderlo. Pero que conste, a mi me encanta la cerveza y me gusta tomar de vez en cuando, pero nunca con el objetivo de emborracharme ( que lo he estado y muchas veces), no se, me da la impresion de que en mi pais y en finlandia tomamos de forma y con objetivos un poco diferentes. Puede que sea solo cosa mia, pero los estados de muchas personas un sabado por la noche no deja mucho lugar a la interpretacion.

Juopot ja suomalaisten tapa juoda. Joskus kysyn itseltäni "miten yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä voi tarjota tämänkaltaisen spektaakkelin kaduilla". Vielä neljän ja puolen vuoden jälkeenkään en voi sitä ymmärtää. Mainittakoon, että minä pidän oluesta ja tykkään juoda silloin tällöin, mutten koskaan kuitenkaan päämääränäni tulla humalaan (vaikka olenkin ollut ja monet kerrat), en tiedä, olen saanut sen vaikutelman että kotimaassani ja Suomessa juomme eri tavoilla ja hieman eri tarkoituksilla. Voi olla että tämä on vain minun kuvitelmaani, mutta monien tyyppien lauantai-illan meininki ei oikein jätä paljon tulkinnanvaraa. 
Comida. Aunque disfruto de un loimulohi con papas, me encuentro la comida finlandesa un poco sosa para mi gusto, pero admito que quizas es porque la comida caribeña es algo mas condimentada q la finlandesa.

Ruoka. Vaikka nautinkin loimulohesta perunoilla, minusta suomalainen ruoka on vähän mautonta omaan makuuni, mutta myönnän että ehkä se on vain siksi että karibialainen ruoka on vähän maustetumpaa kuin suomalainen. 
Salud publica. Esto no deja de ser una opinion personal, pero la salud publica finlandesa apesta. Claro es mucho mejor que la salud publica Dominicana, que es practicamente nula, pero precisamente al estar en un pais con unos estandares sociales muy altos, esperas mucho mas. Lamentablemente por diferentes razones (quizas por ser mas viejo jeje ) he ido mas al medico en 4 años en Finlandia que en 28 en Dominicana, y nunca me han sabido decir con seguridad que tengo o que debo hacer, todos los caminos conducen a una receta de Burana, sin importar cual sea el problema.  O si es algo que se sabe, entonces tengo que esperar en una lista, meses para que me atiendan. He tenido que recurrir varias veces al sector privado y aunque se nota inmediatamente la diferencia, lo que cuesta  ir a un medico privado, hace que prefieras quedarte enfermo que pagar tanto.

Julkinen terveydenhuolto. Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni, mutta suomalainen terveydenhuolto kusee. Toki se on paljon parempi kuin dominikaanisen julkinen terveydenhuolto, joka on lähes olematonta, mutta juurikin siksi, että olemme maassa jossa sosiaalistandardit ovat hyvin korkealla, sitä odottaa paljon enemmän. Valitettavasti olen eri syistä (ehkä siksi että olen tulossa vanhaksi, haha) käynyt lääkärillä näiden neljän vuoden aikana useammin kuin 28 vuodessa Dominikaanisessa, eikä minulle silti olla osattu kertaakaan sanoa tarkalleen mikä minua vaivaa tai mitä minun tulisi tehdä. Kaikki tiet vievät Burana-resepetiin, riippumatta siitä mikä ongelmani olisi. Tai jos kyse on asiasta jossa ongelma on tiedossa, joudun jonottamaan kuukausitolkulla ennen kuin pääsen hoidettavaksi. Olen joutunut käymään useampaan otteeseen yksityisellä lääkärillä ja vaikka eron huomaakin heti, yksityislääkärien hinnat ovat niin korkeat, että mieluummin sitä vain sairastaisi kuin maksaisi niin paljoa. 
Pizzerias y restaurantes. Otra cosa que hace falta en finlandia son buenas pizzerias. Seguramente en restaurantes restaurantes se encuentran pizzas buenisimas, pero la verdad es que el 90% de las pizzerias (por lo menos en pääkaupunkiseuto) son pizza/kebab de mas que dudosa calidad, con el mismo menu y las mismas combinaciones. A veces estan buenas y ptras veces no tanto. Y en cuanto a restaurantes, siempre he dicho que siento que en finlandia hace falta una "clase media" de restaurantes, solo me encuentro o con fast foods y pizza/kebab o restaurantes finos, no hay muchos en termino medio, y si los hay terminan siendo casi igual de caros que restaurantes de mas "categoria".

Pizzeriat ja ravintolat. Toinen asia joka puuttuu Suomesta on hyvät pizzeriat. Varmastikin "ravintola ravintoloista" löytyy todella hyviä pizzoja, mutta oikeasti 90% pizzerioista (ainakin pääkaupunkiseudulla) on epämääräisiä pizza-kebabeja, joissa on samat menut ja samat yhdistelmät. Joskus ne ovat hyviä ja joskus ei niinkään. Ja mitä tulee ravintoloihin, olen aina sanonut että tuntuu kuin Suomesta puuttuisi "ravintoloiden keskiluokka", sillä löydän vain pikaruokaloita ja pizza-kebabeja tai fiinejä ravintoloita, mutta keskitasoa ei oikein ole, tai jos on, niin ne ovat lähes yhtä kalliita kuin paremman tason ravintolat.
Otros: salmiakki, las 300 clases de pan negro, la burocracia finlandesa, las poca habilidades para socializar de muchos finlandeses, los altos impuestos, vomitos en la calles, oscuridad de invierno, el no saber quienes son tus vecinos ni sociabilizar con ellos, etc...

Muita: salmiakki, kaikki ne 300 erityyppistä tummaa leipää, suomalainen byrokratia, suomalaisten vähät sosialisointitaidot, korkea veroprosentti, oksennukset kaduilla, talven pimeys, se, ettet tiedä ketä naapurisi ovat ja ettei heidän kanssaan jutskailla, jne... 

SHARE:

40 kommenttia

 1. como finlandesa debo decir que lamentablemente estoy de acuerdo con la mayoría de las cosas que ha mencionado Carlos... que rabia me dan los borrachos por las calles durante los fines de semana, la cultura de beber en general, las pizzerías sin calidad, la falta de espontaneidad y los edificios tan grises y aburridas. pero puede ser que cualquiera que ha vivido en el extranjero lo puede notar... en todo caso MUY interesante! saludos a los tres! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. si, yo tambien estoy de acuerdo con la mayoria de las cosas que dijo carlos... creo que eso es algo que compartimos nosotros los que hemos vivido fuera... ;)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus ja plussaa myös kuvista! :) Olen melkein sanasta sanaan samaa mieltä Carloksen kanssa. Paitsi että kieli ei minusta tietysti ole vaikea, vaan ihana, kun se on äidinkieleni. Ja salmiakkia ja tummaa leipää ikävöin täällä. ;) Ja suomalainen byrokratia, siinä on hyvät ja huonot puolensa esim. ranskalaiseen byrokratiaan verrattuna: tehokkaampaa mutta vähemmän joustavaa. Ja verotuskin tietysti riippuu mihin sitä vertaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Ja juu, tuo byrokratia-asia on kyllä ihan totta, toisaalla se voi olla vielä rasittavampaa kuin täällä... Täällä sentään asiat hoituu.

   Poista
 3. Minäkin olen samaa mieltä suurimman melkein kaikkien kohtien kanssa.Tosi hyvin vastattu! Tummaa leipää kaipaan mutta onneksi täällä saa FinnCrispiä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, Carlos taisi vähän muotoilla väärin tuon leipä-jutun, sillä kyllähän sekin tummaa leipää ainakin välillä syö, lähinnä sitä vaan hermostuttaa vissiin se, että niitä on niin monen tyyppistä :D. Dommarissa leipä oli lähinnä "pan de agua, pan sobao, pan frances o pan tostado" ja that's it.

   Poista
 4. Aamen! Hyviä juttuja. Oon monesta asiasta samaa mieltä! Ja tuo juttu ravintoloista on niiiin totta! Mä luulen, et suurin osa suomalaisista ei ees tajuu kuinka paljon huonoja ravintoloita suomessa on! "Pizza"-kebab paikkoja tai hirveitä ketjupaikkoja!
  Meitä suomalaisia pitäisi välillä muistuttaa noista hyvistä jutuista. Esim. luonto on varmaan sellainen juttu, joka on monelle suomalaiselle niin itsestään selvä juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oon ihan samaa mieltä! Sitäpaitsi ne menee ihan liian aikaisin kiinni... Ja niinpä, täällä se on ihmisille aika itsestäänselvyys että metsää ja vettä löytyy joka paikasta..

   Poista
 5. Niin samaa mieltä suomalaisista rafloista... Hassua muuten huomata että kun on ollu itse ulkomailla jo jonkin aikaa niin on aika pitkälti samaa mieltä noista Suomen huonoista puolista :D ...no mutta onneks on paljon hyviäkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan täällä onneksi iso kasa niitä hyviäkin juttuja :)

   Poista
 6. Algunas cosas malas que menciona Carlos (los borrachos y la forma de beber de los finlandeses, los inviernos demasiado largos, la oscuridad y la falta de espontaneidad de la gente) son las principales razones por las cuales me fui de Finlandia hace más de diez años y por las que sigo viviendo en el extranjero. Pero a la vez echo de menos las cosas buenas. Y quizás sean justamente ésas las razones por las que algún día querré volver (además de la familia, por supuesto).
  Un beso muy grande para los tres!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Si... te entiendo. A veces hay dias cuando yo tambien pienso que "que diablos hacemos aqui". A veces es tan dificil acordarse de las cosas buenas.. pero bueno, las hay y muchas :).
   Un besote tambien!! ;)

   Poista
 7. Pullaan kuuluu ehdottomasti kardemumma! Ja salmiakki ja ne 300 erityyppistä tummaa leipää ovat loistavia juttuja, saisipa täältäkin. :) Muuten olen kyllä kaikista ihan samaa mieltä, tai no suomalaisen terveydenhuollon suhteen mulla ei ole ollut ongelmia koskaan. Mutta tuo turvallisuus on kyllä myös sellainen asia, että sitä ei helposti suomalaisena ja Suomessa asuessaan tule huomattua. Jännä, että sitä unohtaa olla kiitollinen tuollaisista merkittävistä asioista, kun ne kokee itselleen niin itsestäänselvyytenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, juu, oon samaa mieltä, en ehkä kardemummasta mutta ainakin salmiakista ja niistä 300 erityyppisestä TUMMASTA leivästä.. Oh... Ja itsekin täällä ollessa tahdon unohtaa sen, miten ahdistavaa olikaan kun elämä oli rikollisuuden vuoksi niin paljon rajoitetumpaa....

   Poista
 8. Meilläkin mies hämmästyi kun ei naapurit tervehtinyt rappukäytävässä, ihan totisena kommentoi et täällä päin ei vissiin voi jättää vauvaa naapurille hoitoon sillä välin kun itse käy kaupassa. Joo ei, eikä edes vält avaimia että pääsis kastelemaan kukkia. Talven kylmyys on ikävää mut vielä pahempi on kun ihmiset on niin kylmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi nykyisessä talossa kaikki sentään moikkailee! Edellisessä, Helsingin puolella, ei oikeesti kukaan muu kuin seinänaapuri kun itse eka painosti moikkaamalla kerrasta toiseen... mutta juu ei, ei taitas jäädä vauva naapurille hoitoon täällä... :/ Ja ihmisten kylmyydestä olen niin samaa mieltä...

   Poista
 9. Tosi kiva postaus! Ja minäkin olen näköjään monesta asiasta samaa mieltä Carloksen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Ja samoilla linjoilla mennään :)

   Poista
 10. Niin totta monet asiat! On tosiaan ärsyttävää miten kuraa pizzeriat voivat tarjotakaan. Hyviäkin on onneksi tarjolla, mutta sellainen ei kyllä irtoa enää alle kympillä. Muutenkin perus raflojen hinnat on ihan huikeita nykyään laatuun nähden. Arkkitehtuurista ja juomakulttuurista en edes lähde kommentoimaan, kun kommentti venyisi muuten kilometrin mittaiseksi, mutta kulttuurissamme vallitseva "en halua tutustua naapureihini" -ilmiö on todella säälittävän yleistä. Itse toivoisin näin alkuun edes jokaiselta tervehdyksen takaisin, mikä ei tunnu sekään olevan mitenkään itsestään selvää. Mutta olipa mukavaa saada muistutus näistä kaikista positiivisista asioista, joita kotimaamme päällään kantaa :) -Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän täältä hyvääkin ravintolaruokaa tosiaan saa, mutta siitä saa maksaa itsensä kipeeksi, joten sellaista kivaa ulkonasyömiskulttuuria ei vaan oikeen voi harrastaa kovin ahkeraan :(
   Ja mä niin kaipaan sitä että naapureiden ja muiden lähistön ihmisten kanssa on sellainen yhteishenki. No, onneksi täällä mein nykyisessä edes moikkaillaan... Ja tosiaan, onhan niitä positiivisia asioita myös paljon, onneksi :).

   Poista
 11. Ihana Carlos ja on kyllä niin oikeessa ;) paitsi mitä tulee ruisleipään ja "mauttomaan suomalaiseen ruokaan". Eikä hän ollenkaan tykkää ruisleivästä?
  Loistava teksti ja mahtavat kuvat. Nostan kymmenen metriä hattua mahtavalle kääntäjälle, en varmastikaan olisi itse selvinnyt tehtävästä läheskään yhtä hyvin!
  Ravintoloiden puute, juoppojen runsaus yms. on kyllä ihmeteltävää. Kuinka järkky oli se meidän tammikuun ravintolareissu hintaansa nähden?!!? Aina sanon, että Suomessa on asiat liian hyvin, kun työttömillä on varaa juopotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se tykkää ruisleivästäkin aina välillä, tuolla aiemmin jo vastailinkin että se tais tulla vähän väärinymmärretyksi, kun lähinnä tarkoitti varmaan sitä että kun niitä leipiä on niin helkkarin paljon ettei niistä ota selkoa :D Mutta mieluummin se kyllä vaaleaa leipää mussuttaa..
   Ja kiitos hatunnostosta, hyvä jos vielä kykenen kääntelemään, alkaa meinaan kielitaito vähitellen rapistua täällä ollessa.. Carlos on jo alkanut huolestuttavan usein huomauttelemaan jopa ääntämisestä, siis tuplaällästä ja d:stä... :S
   Ja juu, toi ravintola-asia ois kyllä yksi hyvä syy tulla sinne teidän huudeille asustaan...

   Poista
 12. Bravo Carlos, todella hyvä analyysi ja hauskasti kirjoitettu. Jokaisessa maassa/maankolkassa on ne omat hyvät ja huonot puolensa, tai erikoisuutensa. Toisiin tottuu ja joihinkin ei koskaan. Ja täysin samaa mieltä olen, että enemmän saisi laittaa väriä rakennusten seiniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! :) Toimitin kehut perille. Ja kyllä, olen samaa mieltä :)

   Poista
 13. Jep, allekirjoitan tuon toteamuksen harmaista laatikkotaloista. Miksi oi miksi ei käytetä värejä
  vähän rohkeammin...Ja samoin nuo kohdat kännäyksestä, spontaaniuden puutteesta, rafloista ja talven pituudesta. Vaikka välillä karibialainen ehkä joo - ehkä ei- meininki ja se että sanotaan juujuu, vaikka oikeesti tarkoitetaankin ei ärsyttää, niin Suomeen taas tullessa sääntöjen orjallinen noudattaminen ja tietty joustamattomuus/turvallisuushakuisuus monessa asiassa taas ottaa pannuun... Kuten C sanoi, kaiken ei tarvitse olla etukäteen mietittyä tai suunniteltua, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Täällä ainakin on oppinut sietämään sitä, että suunnitelmat muuttuvat kokoajan ja että joutuu usein nopeasti keksimään uusia ratkaisuja eri ongelmiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Samaa mieltä oon! Muakin kyllä ärsytti välillä suunnattomasti se hälläväliä-meininki dommarissa, mitään ei ikinä saatu aikaiseksi, kuten esim. C:n isä ei ikinä saanut korjattua autonsa turvavöitä, aaaarghhh!!! Täällä yleensä tollaset jutut hoidetaan kuntoon alta aikayksikön.
   Mutta tosiaan, se meininki on kyllä opettanut soveltamaan eri tilanteissa ja siitä on ollut hyötyä täälläkin :).

   Poista
 14. Ihana kirjoitus! Juu-u, monessa asiassa olen samalla linjalla :)

  VastaaPoista
 15. Kiitokset mukavasta postauksesta! Erityisesti ilahdutti, että mukana oli niin paljon espanjan kieltä. Mukava huomata, että parin vuoden tauonkin jälkeen espanjan ymmärtämiseni on suht hyvällä tasolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Ja kiva että espanja ilahdutti.. Carlos tosin oli vähän kauhuissaan kun se vaan näpytteli menemään ipadillansa eikä miettinyt heittomerkkejä ja oikeinkirjoitusta ollenkaan, enkä mä pahemmin jaksanut enää sen tekstiä korjailla :D.

   Poista
 16. Olipas mielenkiintoinen postaus! Osa jutuista oli ihan odotettuja, mutta oli siellä muutama yllätyskin, vaikka olenkin samaa mieltä (allekirjoitan tekstin varmaankin 99%). Esimerkiksi julkinen terveydenhuolto, jostain syystä hämmennyin, että se muualtakin tulleelle näyttäytyy samanlaisena. Tuo ravintola-juttu taas on semmoinen, että sitä ei välttämättä suomalaiset tajua (tai ole asiasta samaa mieltä?), mutta kyllä se asia on niin, varsinkin sen jälkeen kun on yhtään ulkomailla matkustellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit!
   Selvennyksenä tuohon terveydenhuolto-asiaan: Ehkä se ei näyttäytyisi yhtä negatiivisena jollain toisella paikkakunnalla. On myöskin otettava huomioon, että C on tottunut vakuutuksella hoidettuun terveydenhuoltoon, jonka on aina maksanut työnantaja, joko hänen isänsä tai omansa. Kun on vakuutus, yksityistä palvelua ainakin Santo Domingossa saa nopeasti, eikä se edes maksa itselle paljon mitään. Erikoislääkärille pääsy ei vaadi mitään puolen vuoden jonotuksia, vaan hoitoa on saanut heti tarvittaessa... Tämä ei tietenkään ole tilanne jokaisen sikäläisen kohdalla...

   Poista
 17. Eksyin blogiisi tänään. Ja kiva, että eksyin. Mahtavia kuvia, hyvää tekstiä. Kiitos siis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Kiva kun eksyit ja toivottavasti löydät tänne uudelleenkin! :)

   Poista
 18. Tosi nappiin osuneita kommentteja, ainut mikä kaipaa mulle lisäselvennystä on suomalainen byrokratia, :D siis mikä byrokratia? Tai sitten on asiat muuttunu liikaa näinä kahdeksana vuotena kun olen asunut Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta antaisin vaikka oikean käteni jos saisin paperi-ja pankkiasiat hoidettua täällä samalla tavalla kun Suomessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no voihan sen tietenkin niinkin ajatella, kyllähän se asioiden hoitaminen lattareissa varsinkin on huomattavasti vaikeampaa, mikään ei tunnu toimivan... Täällä taas homma toimii, mutta Suomessa ei kuitenkaan tosta noin vaan olla, niinkuin esim. minä Dominikaanisessa tasavallassa. Eipä siellä kukaan kysellyt kuka olen ja mistä tulen. Täällä täytyy muistaa hoitaa kaikki selvitykset ajallaan, oleskeluluvat, verot ja Kela-asiat sun muut, jotka saavat välillä suomalaisenkin pään pyörälle. Tätä se Carlos varmaankin tarkoitti.

   Poista
 19. Hyviä pointteja ja perusteluja C:lla molemmissa kohdissa! Onpa sitä tullut itsekin kirottua niitä cosas malas, mutta kiva lukea hyvistäkin asioista :). Los osamaksut rules, haha!

  VastaaPoista
 20. Näyttää olevan kaikilla lattareilla samat plussat ja miinukset, nuo on kuin suoraan mun ukon suusta! :D

  VastaaPoista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig