Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

tiistai 28. toukokuuta 2013

Dommarilaiset maailmalla

Kiitos älypuhelinten, yhteydenpito ulkomailla asuviin ystäviin on nykyään hyvin vaivatonta. Me viesteilemme esimerkiksi Whatsappin kautta dommarilaisten kavereidemme kanssa päivittäin yhteisessä keskusteluryhmässä. Välillä keskustelu rajoittuu pariin viestiin päivässä, kun toisinaan keskustelu yltyy kovinkin kiihkeäksi väittelyksi jostain ajankohtaisesta asiasta. Kahdeksasta keskustelijasta vain yksi asuu Dominikaanisessa, kun kaikki muut ovat töiden tai opintojen kautta päätyneet Eurooppaan. Niinpä aika usein keskustelun aiheena onkin jonkin Dominikaaniseen tasavaltaan liittyvän asian päivittely expatin silmin.

Tässä muutama viikko takaperin harmittelimme sitä, kuinka paljon negatiivista huomiota Dominikaanisen tasavallan kansalaiset saavat ulkomailla. Espanjassa asuvat kaverimme kertoivat, että aina kun uutisissa on jotain liittyen johonkin väkivaltaisuuksiin, huumekauppaan tai muuhun epämääräiseen toimintaan liittyen, heille tulee ensimmäisenä mieleen että "pliis, ei kai taas joku dommarilainen..." Tai kun muuten vaan sattuu jotain omituista, niin eiköhän asialla ole joku heidän maanmies tai -nainen, kuten nyt hiljattain eräs joka synnytti lapsensa Madridin Cibeles-patsaan juurella

Yhdysvalloissa tilanne on ehkä hieman toinen, sillä siellä dominikaanisten määrä hyppii varmaankin jossain miljoonalukemissa. Tunnetuimpia dominikaanisia ovat luultavasti baseball-pelaajat ja uutisissakin kuulee positiivisista tapauksista, kuten taannoin eräästä joka voitti lotossa 338 miljoonaa dollaria, tai kun Clevelandin kolmen siepatun naisen tapauksessa apuun rynnännyt mies oli dominikaaninen. Silti suuri osa dominikaanisesta muille maille häipyneistä on lähtöjään köyhistä oloista, vailla koulutusta, hyvää kielitaitoa tai oleskelulupaa ja sen vuoksi helposti päätyy epämääräisiin hommiin, joka tietenkin on harmittava asia monelta kannalta, mutta myöskin muiden sikäläisten mainetta ajatellen. 

Tämän kautta päädyinkin kysymään dommarilaiskavereiltani, että ketkä heidän mielestään ovat tällä hetkellä ne kymmenen kansainvälisen maineen saavuttanutta dominikaanoa, joista voi ihan hyvillä mielin mainitakin ulkomailla ollessaan. 

Tällaiseen listaan päädyimme:

1. Juan Luis Guerra 

En tunne varmaan yhtään dommarilaista, joka ei pitäisi Juan Luis Guerrasta. Sikäläisen musiikin suurin nimi, jonka kaikki siellä tuntee (minäkin olen herran nähnyt kovin arkisissa puuhissa - huhkimassa samalla kuntosalilla). Nekin, jotka eivät merengueä tai bachataa kuuntele, arvostavat Juan Luista. 2. Aventura

Dommarilaispojat, jotka ovat kylläkin kasvaneet Bronxissa, ja heidän versionsa bachatasta. Aventura tosin hajosi jo edellisvuonna, mutta luultavasti heidän kauttaan bachata on tälläkin hetkellä aika tunnettua myös Euroopassa.

3. Alex Rodríguez

A-Rod, yksi baseballin isoimpia nimiä kautta aikojen. New York Yankeesien pelaaja, joka on myös syntynyt Nykissä, mutta asunut lapsuudessaan sekä Dominikaanisessa että Miamissa. Meille suomalaisille varmaan tuntematon, mutta rapakon takana iso nimi.

4. Michel Camilo

Säveltäjä, pianisti, jazz-latino-klassinen-muusikko. Santo Domingon konservatorion kasvatti, joka myöhemmin opiskeli myös Juilliardissa.

5. Oscar de la Renta

Muotisuunnittelija, jonka kaikki varmaan tietävät nimeltään, mutta kuka tiesi Oscarin olevan dommarilainen? No, nykyäänhän tämä muodinluojavanhuskin on yhdysvaltalainen, mutta Dominikaaninen on aina ollut hänelle lähellä sydäntä. 18-vuotiaana Oscar muutti opiskelemaan Madridiin ja suuntasi sieltä Pariisin kautta New Yorkiin, jossa hänen uransa lähti vauhtiin ja "Oscar de la Renta" syntyi.

6. Sammy Sosa

Toinen amerikkalaisen baseballin isoja nimiä. Syntynyt köyhään perheeseen dommarin landella, pelasi suurimman osan urastaan Chicago Cubsien paidassa, löi 600 kunnaria ja jätti uransa vuonna 2009.

7. Zoe Saldaña

Syntynyt Jenkeissä, asunut lapsuutensa Dominikaanisessa, isä dommarilainen, äiti puertoricolainen. Isoimmat roolit varmaankin Avatarissa ja Star Trek-leffoissa, vaikka onhan niitä muitakin... Hengailee Bradley Cooperin kanssa (hah, tärkeä fakta).

8. Félix Sánchez

400 metrin aitajuoksija, olympiavoittaja 2004 ja 2012. Edustaa Dominikaanista, mutta kasvanut Yhdysvalloissa. Helsingin MM-kisoissa 2005 kärsi vammoista ja jätti juoksunsa kesken. Vaikka Felix onkin lähinnä jenkkilän kasvatti, käy tästä videosta ilmi miten ylpeitä dommarilaiset ovat kilpajuoksijastaan (hah).

9. Michelle Rodríguez

Tämänkin näyttelijän vanhemmista toinen on dominikaaninen ja toinen puertoricolainen. Myöskin syntynyt Yhdysvalloissa, asunut lapsuudessaan Dominikaanisessa, mutta tehnyt uransa Jenkeissä. Tunnetuimpia rooleja myöskin Avatar sekä Fast and the Furious, S.W.A.T, Resident Evil jne.
10. Julio Sabala

Tämä showmies on myös iso nimi, mutta vain espanjankielisessä maailmassa. Ottaen huomioon että Julion ura on keskittynyt muiden tähtien (kuten Juan Gabriel, Frank Sinatra, Michael Jackson, Cantinflas, Juan Luis Guerra) imitoimiseen, on hän saavuttanut ihan älyttömän suosion. Tämä loistava komediamies kasvoi Santo Domingossa vain 14-vuotiaaksi, jolloin hän jo lähti Espanjaan tekemään uraansa.

Nyt olisikin mielenkiintoista kertoa näille kavereilleni, että kuinka monta näistä tyypeistä sinä tunnistit ja kuinka monen tiesit olevan lähtöisin Dominikaanisesta? Entä tunnetko kenties jonkun muun? 

SHARE:

17 kommenttia

 1. Hauska postaus! Aventuran pojat on kyllä ainoita, joiden tiesin olevan dommareita. Juan Luis Guerra on iso nimi Lattareissa yleensä, mutten kyllä tunnistaisi yhtään biisiä, saati tiennyt hänenkin olevan dommarilainen. Sama juttu Oscar de la Rentan kanssa. Nimi soittaa kelloa, vaikken sen tarkemmin miestä tunne/hänen tekemisiään tiedosta. Näiden lisäksi Michelle taitaa olla ainoa "tutun näköinen" naama. Pesispelaajista ja muista urheilijoista on paha mennä sanomaan.. :) Tämä Camilo ei ehkä ole se sama Camilo, jota Argentiinassa kuunnellaan.. en osaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on hassua että monet ei tiiä että Juan Luis on Dommareista, kun sen musa on merengueä ja bachataa, joiden kotimaa on tosiaan Dommari.. mutta eipä sitä varmaan hirveesti tuu ajateltua mistä ko. musiikkityylikään on kotoisin. Ja juu, taitaa olla eri Camilo kyseessä. Ja pakko myöntää, että vaikken ikinä oo kuunnellut Aventuraa, niin tunnistan kyllä heti Aventuran, mutta en välttämättä ees ite tunnistais jos Michel Camilo ois jossain soittamassa :D.

   Poista
 2. Mää ostin A-Rodin baseball-paidan, kun menin kattoon Yankeesien peliä tunnelmaan pääsemisen takia. Sit ylpeilin se päällä, et kannatan sitä. Vieruspenkillä istunut amerikkalaismies nauro mulle, että eihän se edes pelaa (en oo nyt varma et siinä pelissä vai ylipäänsä enää) :D Enpä tiennyt et se oli dommari (kuten en paljon muutakaan :) Enkä myöskään tiennyt tuota juttua Oscar de la Rentasta! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, hauskaa. Kyllä se edelleen pelaa, ainakin tietääkseni... En tosin seuraa baseballia, mutta kyllä se siellä edelleen hyörii. Ja kiva kun tykkäsit! Aattelin ettei kukaan jaksa lukea tätä, mut tosi kiva kun saan raportoida kavereille että keitä suomalaiset tunnistaa :) Hauskaa että nyt jo kaks on maininnut A-rodin, kun jotenkin aattelin että baseball-pelaajia kukaan ei kuiteska tiiä, vaikka tosiaan toi A-rod on aika paljon ollut julkkisjuoru-uutisissa..

   Poista
 3. äh... kai munkin on pakko jossain vaiheessa alistua hommaamaan se älypuhelin jotta voidaan pitää yhteyttä whatsappin kautta!

  ja näistä dominikaaneista tunnistin numerot 1,2,3,5,7,8 & 9, mutta tuota ysiä juuri, eli Michelle Rodriguezia en tiennyt dommarilaiseksi... Zoe Saldañan taustasta luin just jokin aika sitten, en tosin muista miksi/missä. ja A-rodin tiesin lähinnä random julkkisjuorujen vuoksi, en niinkään sen urheilullisten meriittien perusteella, baseball-pelaajia (kansallisuuteen katsomatta) kun en yleensä osaa nimetä kuin kaksi, Joe DiMaggion ja Babe Ruthin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, whatsapp on paras, halvemmaksi tulee ja jotenkin se sopii ainakin mulle kun se viesteily on sellasta chattimaista. S-postiin ja tekstiviesteihin unohdan aina välillä vastata kun pitäis jotenki keskittyä enemmän asiaan ja sit jätän sen myöhemmälle ja unohdan, as you know.. :S

   Ja sä nyt oot ihan pro näitten tyyppien tunnistamisessa ;) Mulla on vähän sama noitten baseball-pelaajien kanssa, Joe DiMaggio ja Babe Ruth on ainoot jotka tietäisin ellei C olis "pakottanut" tutustumaan aiheeseen kun se seuras niitä Chicago Cubsien pelejä Dommarissa asuttaessa. Tosin enpä mä enää taida muistaa niistäkään pelaajista ketään, hah.

   Poista
 4. Täytyy tunnustaa, että kello soi ainoastaan Zoe Saldanan ja Oscar de la Rentan kohdalla. Kummankaan syntyperästä en silti ollut tietoinen. Mieleen kuitenkin tuli lisäksi palkittu kirjailija Junot Diaz. On näköjään myös MIT-professori kun tarkistin asian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heih, jes! Ajattelinkin ensin laittaa Julio Sabalan sijaan Junot Diazin, mutta luultavasti Sabala on kuitenkin tunnetumpi, vaikka Junot Diaz olisikin itsellenikin mielenkiintoisempi ja omalla tapaa arvostetumpi kuuluisuus. Junot Diaz oli kuitenkin mainittujen listassa, josta jouduin karsimaan muutamat pois kun piti rajoittaa kymmeneen, joten tosi kiva kun mainitsit tietäväsi hänet! :)

   Poista
 5. Minulle tutuin noista on Juan de la Guerra,jonka musiikkiin ihastuin vuosia sitten ja minulla taitaakin olla suurin osa hänen tuotannostaan.Ojala que llueva cafe ;D

  VastaaPoista
 6. Hups,Juan Luis Guerra siis,taidan olla vähän seniili tänään.Muutkin nimet ovat tuttuja lukuunottamatta Julio Sabalaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistankin että taisit mainita jossain aiemmassa postauksessa että tykkäät Juan Luisista! :) Mulle tulee aina välillä kausia jolloin tykkään kuunnella hänen musiikkiaan, toisinaan taas tulee korvista ulos, se on jotenkin niin perus taustamusaa dommareissa :D. Ja kiva kun mainitsit että tunnistit muutkin, minä raportoin whatsappin kautta :D

   Poista
  2. aahh, tuo ojalá que llueva café en el campo on siis HÄNEN biisi.. tunnen siis paremmin kun kuvittelinkaan :)

   Poista
  3. hehe, joo on, siitä on pari muutakin artistia tehnyt versionsa mutta dommari-campostahan tuo biisi kertoo :)

   Poista
 7. Tosi mielenkiintoinen postaus! Vaikka en montaa näistä tuntenutkaan...ai että Oscar de la Rentakin on dommarilainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit!! Ja juu, en tiennyt minäkään ennen kuin sinne lähdin :)

   Poista
 8. Olipas taas kiva postaus! Juan Luis Guerra, Zoe Saldaña, Oscar de la Renta, kaikki nimeltä hyvinkin tuttuja muttei ollut aavistustakaan yhteydestä Dominikaaniseen. Félix Sánchez on ainoa jonka tiesin olevan Dominikaanisesta.. Satuin olemaan fani juuri Helsingin kisojen aikaan, voi sitä pettymystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! :) Ja tää on niin mielenkiintoista todistaa että monet ei tosiaan tiedä näidenkään tyyppien Dommari-yhteyttä! Mutta aika hauska että ihan Felix-fani olit! :D

   Poista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig