Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Is there a doctor in the house?

En haluaisi tuntea itseäni sellaiseksi rasittavaksi valittajaksi, joka omien kokemuksiensa perusteella leimaa koko systeemin toimimattomaksi, mutta tuntuu, että kerta toisensa jälkeen saan pettyä - tällä kertaa julkiseen terveydenhuoltoon.

Jos olisin tiennyt miten surkeassa jamassa kyseiset palvelut täällä pk-seudulla ovat ja mitä kaikkea eteemme sattuu, olisin luultavasti hankkinut meille molemmille mahdollisimman hyvät vakuutukset jo vuonna x ja suunnannut tarpeen tulleen yksityiseen hoitoon. Jotenkin se kuitenkin tuntuu niin typerältä, kun kuitenkin mieluummin olisin julkisten palveluiden puolestapuhuja ja nöyrä veronmaksaja. Nyt kuitenkin olen huokaileva veronmaksaja, joka käyttää yksityisiä palveluita ilman vakuutuskorvauksia.

No, tietenkään en voi kaikesta valittaa. Myös joitain hyviä kokemuksia on kohdallemme sattunut. Maksujen suhteen olin todella positiivisesti yllättynyt, kun C:lle tehty tutkimus sairaalan toimenpidehuoneessa maksoi vähemmän kuin oma hammaslääkärikäyntini! Myös yksi sairaanhoitaja osoittautui niin mukavaksi ja empaattikseksi ihmiseksi, että mieleni teki ihan halata häntä kun olimme lähdössä kotiin.

Silti yleisesti ottaen jokaisesta lääkärikäynnistä on jäänyt todella karvas maku suuhun. Kiire paistaa läpi lääkäreiden asenteesta. Edellämainitulla sairaalakäynnillä lääkäri tervehtikin potilasta selän takaa. Tuntuu, ettei ole ehtinyt edes hengähtää kun lääkärillä on jo vastauksena Burana ja uusi käynti jos ongelma jatkuu. Senkin jälkeen, kun on huolestuneena sanonut ongelman jatkuneen jo melkein kaksi vuotta, eikä se pelkästä särkylääkkeiden vetämisestä ja yleislääkärillä juoksemisesta mihinkään muutu, tuloksena on niin pitkä jonotus toisaalle, että olemme kokeneet paremmaksi vaihtoehdoksi siirtymisen yksityiseen hoitoon.

Nyt, kun itse olen saanut aloittaa ravaamisen terveyskeskuksessa neuvolan puolella, olen myös tuntenut oloni hieman surkeaksi palvelun laadun vuoksi. Olen toki todella onnellinen siitä, että teoriassa neuvolapalvelut on tehty oikein toimiviksi, helpoiksi ja kaikenkattaviksi, mutta käytännössä olen joka ikinen kerta käynyt eri hoitajan luona, aikani on peruttu toistamiseen, papereihini on kirjoitettu väärää tietoa sekä jätetty kokonaan kirjoittamatta.

Myös neuvolan puolella kiire tuntuu olevan niin kova, että olen ollut ulkona vastaanotolta niin nopeasti, että mieleeni on jäänyt useampi askarruttava asia. Kunhan vauvalla näyttäisi olevan kaikki hyvin, sydän sykkii ja painoa on tarpeeksi niin se siitä, näkemiin! Myöskään puhelimitse neuvolaan ei ilmeiseti voi suoraan jonottamalla saada yhteyttä. Kerran yritin, jonka seurauksena takaisinsoittopalvelu vastasi soittooni niin monen tunnin kuluttua, että ainoana vaihtoehtonani oli enää lähteä työterveyslääkärilleni. "Oma neuvolahoitajani" (jonka olen siis tavannut kerran) vastasi viestiini kun olin jo käynyt tsekkaamassa tilanteeni työterveydenhuollon kautta.

Mitä jos tilanne olisi hyvin akuutti? Toimiiko palvelut silloin paremmin? Ainoa kokemukseni on viimekesäinen sairaalan päivystysreissu, jolloin lääkäri ei tajunnut edes tarjota kävelykeppiä, vaikka oli päivänselvää, että potilas ei kyennyt liikkumaan kuin yhdellä jalalla hyppien!

Mitä jos eiliset flipat keskellä katua olisikin johtaneet minut maha edellä maahan kylkiasennon sijaan? Kenen puoleen olisin itkupaniikin keskellä kääntynyt?

Onko muilla paikkakunnilla tilanne sama? Kummat voittaa, positiiviset vai negatiiviset kokemukset? Pitäisikö vain olla hiljaa ja olla tyytyväinen että näinkin hyvät palvelut on tarjolla, vaikka paremmat kokemukset olisivat keskitason kehitysmaan yksityisistä terveyspalveluista?

http://www.etsy.com/listing/123509907/cute-puffy-japanese-sticker-little?

SHARE:

24 kommenttia

 1. Voi ei! Toivottavasti kaikki kuitenkin nyt hyvin. Mulla on TOSI vähän kokemusta suomalaisesta terveydenhuollosta. Mutta kerran kun kurkku oli niin kipeä, etten pystynyt melkein syömään, hoitaja käski mun mennä kotiin syömään jätskiä - koska se kuulemma helpottaa oloa ja koska mulle ei voitu tehdä mitään testejä koska kymmenen päivän antibioottikuuri oli juuri loppunut (eikä siis tehonnut). Mulla oli loppujen lopuksi paise kurkussa. Tämä siis todettiin kun sain vihdoin tavata lääkärin, enkä vaan hoitajaa (niinkuin aikaisemmat viisi kertaa). Vielä siinä vaiheessa kun en pystynyt avata suuta, niin hoitajat sano, et mul on luultavasti angiina. Ja sitten kun paise puhkastiin, niin mulle ei kerrottu, ettei se onnistunut. Tällaiset on mun kokemukset, joten ei hirveen positiiviset. Ja nämä Turus, Tammisaares ja Helsingissä. Kreikassa oon saanut parasta hoitoa tähän mennessä, mutta se olikin hieno yksityinen sairaala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, ei kyllä hyvältä kuulosta... :S Masentavaa..

   Poista
 2. Niinä harvoina kertoina, kun tuli käytettyä Suomessa julkisia terveyspalveluja, niin kiire paistoi aika usein läpi. Ja itse en edes varaa aikaa tai mene päivystykseen ennen kuin on äärimmäinen pakko. Täällä saan sitten kauhistuneita katseita, kun kerron, että esim. luomia on poistanut tk-lääkäri, eikä (plastiikka)kirurgi tai ettei minulla ole jotain lapsuudesta asti tuttua omalääkäriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sellaiseen on myös päätynyt C.. Se ei sitten millään viitsisi edes vaivautua aikaa varaamaan, kun ei siellä ikinä mitään selviä :(

   Poista
 3. Tuttavani kertoi, että Helsingissä neuvolassa neuvottiin menemään lapsen kanssa suoraan yksityiselle - julkiselle puolelle on kuulemma todella vaikea päästä ja jonot ovat hurjia. Suosittelen siis ottamaan vauvavakuutuksen, jos tilanne näyttää tuolta jo valmiiksi.

  Mielenkiintoista on, että Kirkkonummella tilanne on tosi erilainen (en toki tiedä onko joka puolella Kirkkonummea, mutta meillä Veikkolassa ainakin). Olen saanut joka kerta ajan lääkäriin samalle päivälle ja neuvolassa aikaa on ollut aina reilusti. Meillä on vauvavakuutus, mutta yksityiselle ei ole tarvinnut lähteä, ainakaan toistaiseksi. Olen ollut tosi yllättynyt ja tyytyväinen tähän tilanteeseen.

  Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vakuutus tuli vauvalle hankittua. Ei siinä muu auta... Saapa nähdä millainen on palvelu tuossa naapurikaupungin neuvolassa.

   Poista
 4. Tuli juuri eilen kokeiltua Helsingin sairaanhoitojarjestelmaa, YTHS:sta kun lahettivat Haartmanin sairaalaan keuhkoveritulppaepailyn vuoksi. Kokeilu jai lyhyeksi, ilmoittautumisessa tati oli, etta "sinahan olet espoolainen, no voivoi" ja kutsui laakarin, joka katsoi poydan toiselta puolelta minua ja sanoi jotain sinnepain, etta "olet nuori, mene kotiin lepaamaan." No lahdin sitten kotiin, toivottavasti olen kunnossa :D

  Raskauden ajan hoidosta en osaa sanoa, mutta neuvola toimintaan nyt taapero-ikaisen lapsen kanssa taalla Espoossa olen ollut kylla tosi tyytyvainen. Ollaan saatu lahetteita aina kun ollaan haluttu ja muutenkin palvelu on ollut hyvaa. Toivottavasti teilla kay neuvolan kanssa parempi onni muuton jalkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just joo! Niin minullekin sanottiin kun neuvolasta käskettiin soittamaan Haartmaniin... että ei sun tänne kannata tulla, mene käymään työterveyshoitajalla...
   Toivottavasti olet tosiaan kunnossa!!

   Toivottavasti neuvola siellä Espoon puolella tosiaan olisi vähän miellyttävämpi! :)

   Poista
 5. Voi harmi. Olen viime vuosien aikana käyttänyt tosi vähän suomalaisia terveyskeskuspalveluja. Viimeksi elokuussa 2010 kun halusin sikainfluessa-rokotteen ennen ulkomaille lähtöä. Terkkarilla meni vähän sikainfluenssa ja sikotauti ensin sekaisin, mutta lopulta vissiin sain ihan oikean rokotteen. Hammaslääkärikäynnit oon jo viimeisten 5 vuoden ajan hoitanut yksityisellä, vaikka hinnat kyllä vähän kirpasee. Mutta kun sitä yleensä on Suomessa niin lyhyen ajan, niin ei voi suunnitella puolta vuotta ennen hammaslääkäriaikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... minä täällä odottelen edelleen aikaa sinne hammaslääkärille vaikka pääsin mukaan johonkin hankkeeseen, että pääsen käymään nopeammin yksityisellä mutta terveyskeskushintaan. Eipä vaan ole ajasta kuulunut mitään..

   Poista
 6. Oulun seudulla asuessani Oulun kaupungin palvelut olivat aika surkeat, lääkäriajan sai yleensä kolmen viikon päähän (ellei ollut mitään todella akuuttia). Toisaalta naapurikunnissa Kempeleessä ja Oulunsalossa palvelut pelasivat huomattavasti paremmin ja lääkäriin pääsi yleensä samana tai seuraavana päivänä. Eli omien kokemusten mukaan pienemmissä paikoissa palvelu on nopeampaa. Onko se sitten laadukkaampaa, en osaa sanoa. Enkä ole aina ihan vakuuttunut yksityistenkään palveluiden laadukkuudesta - riippuu hirveän paljon siitä, kuka sattuu olemaan lääkärinä.
  Sitä on vaikea ymmärtää, että systeemiä ei julkisella puolella saada toimimaan niin, että aina olisi sama lääkäri tai terveydenhoitaja.

  No, nyt ihmettelen tätä Norjan systeemiä - ei nuo julkiset palvelut täälläkään niin paljon kiitosta saa, vaikka toisin voisi luulla. Se on hyvä, että jokainen saa valita, kenet haluaa omalääkärikseen (ei tarvitse olla omasta kunnasta) ja mihin sairaalaan haluaa mennä hoitoon. Täälläkin on lääkäripula ja meidänkin kunnan kahdesta lääkäristä toinen on tanskalainen ja toinen liettualainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eihän se yksityiselläkään aina mitään loistavaa ole, mutta silloin voi sentään itse valita kenen luokse menee käymään.. täällä kun se ei julkisella oikein onnistu. Tosin neuvolan saa kyllä itse valita asuinalueesta riippumatta.

   Poista
 7. Voihan harmi! Olen kuullut suomaisen terveydenhuoltopalvelun huonomisesta,mutta itselläni on kyllä myös joitakin omakohtaisia muistoja terveyskeskuksesta Helsingissä ja sama juttu poikani suhteen,kun hän oli akuutissa tarpeessa sellaiseen.Täällä on pakollinen terveysvakuutus kaikille;monta sairaskassaa josta saa valita omansa ja pääsen suoraan yksityislääkärille.Kaikenlaiset hoidot ovat tuon vakuutuksen johdosta myös aika edullisia,jopa alternatiiviset hoidot.Eli maksan mielelläni tulojen mukaan jos saan parempaa terveydenhoitopalvelua-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä että uudella sukupolvella vakuutus on lähes sääntö kuin poikkeus täälläkin.. Kaikilla jotka sen suinkin kykenevät ottamaan.

   Poista
 8. Suosittelen ottamaan vauvalle vakuutuksen jo ennen syntymää.. Me asutaan Turussa, täällä ilmeisesti neuvolatyytyväisyys on suoraan kiinni tuurista, eli kenelle hoitajalle päätyy. Meillä lapsivakuutus on ajanut asiansa, sitä ei ole nimittäin tarvittu. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vakuutus käytiin ottamassa. Sen verran on tässä "viisastuttu"...

   Poista
 9. En tiedä miten Suomessa toimii tuo ylimääräinen sairasvakuutus. Sen olen ymmärtänyt, että se on kallista. Lasten kohdalla moni vanhempi ei varmaan näe muuta vaihtoehtoa, ellei sitten asu kunnassa, missä asiat on hoidettu hyvin julkisella puolella. Ranskassa melkein kaikilla on tuo vakuutus, mutta se ei olekaan kovin kallista. Sen turvin lääkäriin pääsee helposti ja terveydenhuoltoon menevä budjetti on helposti hallittavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sen saa suht halvalla kun muistaa ottaa ennen syntymää. Meillä meinasi aika mennä umpeen, juuri ja juuri saatiin se vielä hankittua. Niidenkin kattavuus tosin vaihtelee aika paljon, meidän tapiolalaisessa omavastuu (100e) maksetaan kerran vuodessa, joillain sitä omavastuuta maksetaan vissiin joka kerta aika älyttömän paljon.

   Poista
 10. Tässä kuukausi sitten, kun mulla pamahti selkä, niin en päässyt vastaanotolle Haartmanniin. Olin siellä ennen seiskaa aamulla, kun oma terveyskeskus ei ollut vielä auki. Mua ei voitu ottaa vastaan, koska "pystyt kävelemään" (töpötin 1cm minuutissa itkien) ja "sinun oma terveysasema aukeaa ihan pian" (reilun tunnin päästä). Siellä Haartmannin päivystyksessä ei ollut ketään muuta asiakasta, ei KETÄÄN. Hammasta purren lähdin sitten Mehiläiseen, jes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuolta Haartmanista meilläkin on se turhin ever päivystyskokemus. Itse tosiaan piti kävelykepitkin vaatia... :S

   Poista
 11. Tuo on kyllä tosi harmittavaa, meillä Norjassa pikkukylässä neuvolapalvelut ovat olleet aivan mahtavia. Kätilöllä on aina aikaa ja käydä voi niin usein kun on tarvetta. Lääkärille en enää tosin raskaana menisi, sieltä tuli hieman vastaava kokemukset, aikaa ei ollut ja kysymyksiin ei osattu vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no ne neuvolan terveydenhoitajat täälläkin ovat olleet kuitenkin parempia vaihtoehtoja kuin kohdalleni sattunut lääkäri, jolla käynti oli mielestäni aivan turha...

   Poista
 12. Me otettiin Kisulle vauvavakuutus ennen syntymää niin on voinu käyttää yksityisellä... Oon ite käyttänyt vaan oikeestaan yksityistä, koska on vakuutus ja oon myös kuullu valituksia kunnallisesta.

  Neuvolapalvelut kyllä toimii omasta kokemuksesta hyvin täällä Järvenpäässä, varmaan kun on pienempi paikka.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, me otettiin myös. Ilmeisesti kaikkialla on paremmin asiat kuin Helsingissä :S

   Poista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig