Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

torstai 27. lokakuuta 2011

Haukkukaa ihan vapaasti - pari sanaa bloggailusta

Tänään kotimatkalla lueskelin Six Degrees-lehteä, jossa oli juttua bloggaamisesta. 
Olen itsekin kieltämättä ollut välillä vähän hämilläni, kun ajattelen miten yleistä koko touhusta on tullut. Ihmiset alkavat kaiken tämän sosiaalisen median vaikutuksesta kai unohtaa, miten tärkeää se yksityisyys joskus olikaan. Paljon kivempaa vaikuttaisi olevan jakaa joka toinen ajatus koko sosiaalisen ympyrän kesken.

Itse aloitin bloggailun vuonna 2003 - samana vuonna kun valmistuin lukiosta ja muutin Santo Domingoon asumaan. Siitä lähtien bloggailu on säilynyt osana elämääni, välillä vähemmän, välillä enemmän. Blogejani on ollut niin monessa eri osoitteessa, että niistä on jo vaikea pitää lukua.

Muistan, kuinka jossain vaiheessa oli ärsyttävää myöntää, että blogin pitäminen ei enää ollutkaan yhtään erikoista, eikä sitä enää pidetty edes kivana juttuna tietyissä piireissä. Toinen vaikea hetki oli havahtua siihen, kuinka kaupalliseksi ja pinnalliseksi koko touhu on muodostunut. Enää et ole mikään kunnon bloggaaja, ellei sivullasi käy satoja tai tuhansia ihmisiä päivittäin - ja jos olet niin suureen suosioon yltänyt, on myös oletettavaa, että blogisi on täynnä mainoksia ja ilmaiseksi saatua, tai mikä vielä parempaa, kokeiltavaksi lainattua kamaa.

Minunhan on helppo puhua, kun oma blogini sisältää b-luokan kirjoitusvirheellistä tekstiä siitä sun tästä, jonka lukijamäärä on reilusti alle sata kaikkina muina päivinä kuin niinä, jolloin olen sattunut jättämään jonkun nasevan tai paljastavan kommentin johonkin niistä tuhansien lukijoiden blogeista. Olisihan se varmasti vaikea kieltäytyä, jos joku haluaisi maksaa minullekin rahaa siitä, että päivät pääksytykseen julkaisisin vaikka kuvia omasta kehostani kera trendikkään asukokonaisuuden.

Siihen en kyllä ryhtyisi, enkä luultavasti muutenkaan esittelemään mitään mainontatarkoituksessa minulle lähetettyä kamaa! Tottakai voin suositella tuotteita, joista kertoisin muutenkin ihan livenä omille ystävilleni, tai esitellä vaikka kaverini valmistamia astioita. Jos joku sen sijaan haluaisi maksaa minulle tuottamastani tekstistä, ilman puolen sivua peittävää mainospalkkia, olisi minulla muutama idea. Voisin niin mielelläni lähteä vaikka jonkun matkatoimiston kustantamana kiertämään maailmaa - kunhan saisin vapaasti kirjoittaa. Voisihan siinä samalla mainita kaikkea matkatoimistoa hyödyttävää asiaa... ja ottaa niitä valokuvia. Aih! Se vasta olisi elämää.

Loppujen lopuksi ihan sama mentaliteetti kai kun niillä brändääjäbloggareilla - tuote vain olisi vähän vähemmän materialistinen. Oli miten oli, bloggauksesta on tullut yksi normaali ilmaisutapa, jota kohta varmasti opetetaan jo peruskoulussa. Enää ei neuvota miten kirjoitetaan kirjeitä, vaan opastetaan luomaan hyvä, netiketin taitava blogi.

Yksi asia minulla on kuitenkin hampaankolossa. Se liittyy kommentointiin. Tästäkin minun on tietenkin helppo sanoa mitä vaan, kun en itse ole kohdannut lähes ollenkaan negatiivista palautetta, mutta ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä, että jos on valmis julkaisemaan omaa tekstiä kenen vain luettavaksi, pitäisi olla myös valmis ottamaan vastaan negatiivista palautetta - vaikkei siinä olisikaan mitään järkeä. Minua välillä huvittaa, toisinaan raivostuttaa jotkut bloggaajat, jotka vastaavat joka ikiseen vähänkin negatiivissävyiseen kommenttiin hirveällä vastatulella. Vaikka palautteen antanut ei olisi osannutkaan ilmaista mielipidettään kovin rakentavasti, pitäisi se kuitenkin osata ottaa nöyrästi vastaan. Samoin kuin näyttelijä arvostelut omasta roolisuorituksestaan. Toki vastakommentteja pitääkin antaa - ja kannassaan saa pysyä, mutta vähän suhteellisuudentajua kehiin! Toiset jää viikkokausiksi itkemään anonyymiä ivaa, toiset taas alentuvat samalle tasolle kera virvatulen. No - who knows - ehkä sekin on vain yritys saada keskustelua kehiin kommenttiboksin puolella, lukijamäärää (sekä samalla omaa rahapussia) kartuttaen?

Että näin. Haukkukaa siis ihan vapaasti. Hah.

Tähän loppuun vielä oman asukuvan sijaan asukuva by Luonto. Miss Vaahtera syysasussa vs. Mr. Leppä talvipukeissaan. Kumpi on hot ja kumpi not?

SHARE:

2 kommenttia

  1. Negatiivisesta kommentoinnista sen verran, et sitä on vaikea ymmärtää jos ei oo sitä ite kokenut. Semmosta, jossa ihmiset kommentoi kuinka haluavat sinun kuolevan, jossa ihmiset haukkuvat sinun lisäksi lastasi ja miestäsi... joo, kyllä se oikeasti vituttaa ja siihen on vaikea suhtautua kiltisti. Vaikka anonyymistä näkisi, että tämmösiä kommentteja jätetään trollaustarkoituksessa, tuntuu se silti aika pahalta. Jossain vaiheessa rajoitin kommentoitia juuri tämän vuoksi. Jos kommentin ensimmäinen lause ei miellyttänyt, hylkäsin sen lukematta sitä loppuun, koska oletin sen sisältävän jotain edellä mainittua ja suojelin tällä toiminnalla itseäni. Nykyään, kun en kirjoittele juurikaan poliittisista aiheista tai maahanmuutosta, myös haukkumisvirrat mm. hommaforumista ovat onneksi hiljentyneet.

    VastaaPoista
  2. Totta, olet oikeassa, vaikea sanoa kun ei ole omalle kohdalle sattunut. Jos tosin toivoo kirjoittajan kuolemaa ja haukkuu tämän perhettä, se menee kyllä jo kommentoinnin ulkopuolelle, henkilökohtaiseksi härnäämiseksi. Olisin ehkä voinut vähän paremmin muodostaa lauseeni, koska ajattelin tietenkin hieman harmittomampaa kiivasta viestittelyä liittyen bloggarin kirjoituksiin ja mielipiteisiin, jotkut kun eivät tahdo ottaa suopeasti vastaan ollenkaan eriäviä mielipiteitä...
    Mutta, kyllähän sä tiedät ettei sellasista hulluista / trollareista kannata piitata, vaikka tottakai se sattuukin. Se tietenkin täytyy muistaa, että mitä enemmän ottaa kantaa asioihin, sitä enemmän löytää vastustajia ja siihen täytyy myös olla valmis. Itsehän en yleensä edes kirjoita mitään järkevää, josta joku edes voisi olla jotain mieltä :D

    Mutta, tässä positiivista palautetta: Mun mielestä sun blogi ja perheesi on ihana ja juttujasi on kiva lukea!!! <3

    VastaaPoista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig