Siitä kuinka poistuin mukavuusalueeltani ja päätin herättää nukkuvan supersankarini. Blogi haaveiden toteuttamisesta, tavoitteiden asettamisesta, itseen uskomisesta, urheilusta, hyvinvoinnista ja kaikesta mitä rakastan.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Bachata de la buena

Yhä useammin täällä kotiseuduilla sattuu kuulemaan tätä Dominikaanisesta tasavallasta kotoisin olevaa musiikkia nimeltä Bachata. Minun mielestäni se on jotenkin niin hassua, sillä kymmenen vuotta sitten tullessani takasin kotiin vaihto-oppilasvuodeltani, lähes kukaan ei ollut tietoinen merenguestä tai bachatasta. Nyt kaiken maailman zumbaajat ja muut tietävät paljon enemmän tämän hetken kuumista bachata-hiteistä kuin minä, joka kuulin kyseistä musiikkia pakkosyötöllä vuodesta toiseen naapurikioskin jukeboksista tai taloyhtiömme vartijan pikkuisesta läpi yön pauhaavasta radiosta.

Bachata onkin alun perin köyhemmän väestön keskuudessa luotua "katkeraa musiikkia", joka kertoo lähes poikkeuksetta sydänsuruista ja menetyksestä. Tätä kunnon barrio-musiikkia kutsutaankin nimellä "bachata de amargue". Se musiikki, jota täällä Pohjolassakin nykyään kuunnellaan, on juuri tämän bachata de amarguen uusia tuulia, kuten newyorkilaisten dommaripoikien, Aventuran sydänsuruista kertovia biisejä.

Omissa piireissäni bachatan kuunteleminen sieltä ihan omista kajareista on kuitenkin ollut suhteellisen vähäistä. Bachataa on kyllä aina arvostettu oman kansan musiikkina, mutta se ei todellakaan ole ollut mitään yliopisto-opiskelijoiden ym. keskuudessa soitettua kamaa. Tähän tosin kuuluu poikkeuksia, jota voidaan kutsua nimellä "Bachata rosa". Bachata rosa on yksi Juan Luis Guerran kappale, joka on täydellinen esimerkki balladimuotoisesta bachatasta, joka on musiikillisesti hiotumpaa, sekä rakkaudesta lempeämpään sävyyn kertovaa musiikkia.

Juan Luis Guerra onkin omassa kategorioinnissani Dominikaanisen tasavallan parasta musiikkia. Niin merengue kuin bachata saa Juan Luisin otteessa aivan oman kerrostuman. En tarkoita, etteikö Aventurat ja muut olisi täydellistä omassa lajissaan, mutta bachatasta puhuttaessa toivoisin myös tämän rosa-suuntauksen tulevan enemmän esiin, koska minulle tämä on juuri sitä parasta bachataa.

Myös Juan Luis Guerra on ottanut hieman kansainvälisemmän otteen yhdessä uusimmista biiseistään, jonka video (varsinkin loppupuolisko) on mielestäni kovin ihana:


Toinen hyvä samalta levyltä on tämä:


(Juan Luis Guerra rakastui itse muutettuaan opiskelemaan Bostoniin. Joku tuttu Santo Domingosta oli lähettänyt hänen mukana kirjeen eräälle tytölle. Viedessään kirjettä perille, hän rakastuikin itse tyttöön ja meni myöhemmin hänen kanssaan naimisiin...) 

Olen nähnyt Juan Luisin muutamaan otteeseen livenä. Konserttien lisäksi kerran satuttiin samaan aikaan kuntosalille. Olin ihan suu pyöreänä kun hikinen Juan Luis Guerra tuli kuntosalin pyöreissä rappusissa melkein päin (se tosin treenasi sellasessa pienemmässä VIP-huoneessa)...

Tässä muutamia muita Juan Luis Guerran ihania bachata-biisejä:

Bachata Rosa
Burbujas de amor
Que me des tu cariño
Estrellitas y duendes
Palomita blanca
Coronita de flores
Frio frio 
La Hormiguita

SHARE:

4 kommenttia

 1. Mitäääää miksi :D Juan Luis Guerra on niin ihana, miksen minä ole voinut törmätä siihen kuntosalilla :)

  VastaaPoista
 2. Rosa-suuntaus! <3 Voisinkin kaivaa mun Juan Luis Guerran levyn esiin pitkästä aikaa..

  VastaaPoista
 3. Taas yllätyin, että enpäs tiennyt Juan Luis Guerran olevan dominicano. Sitten tuli sellanen deja vu, ihan kuin olisin hoksannut saman asian aiemminkin. En siis tunne hänen musiikkiaan kovin hyvin, mutta ehkä nyt tsekkaan noita biisejä! :)

  VastaaPoista
 4. Anu: :D Mä mieluummin törmäisin vaikka Gael Garciaan, siihen sulla taas ois ollut paremmat mahikset :D

  Rosa: <3

  aNNiKa: Jep, dominicano, niin kuin merengue ja bachata :)

  VastaaPoista

© Supersankarigeeni

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig